20 mai 2024
Chisinau
Social

O oportunitate pentru situații de criză: Lecții on-line în perioada vacanței forțate

Loading
Social O oportunitate pentru situații de criză: Lecții on-line în perioada vacanței forțate
O oportunitate pentru situații de criză: Lecții on-line în perioada vacanței forțate
rebenok.by

Elevii asistă la ore on-line, iar profesorii le predau lecții de la monitorul computerului. Este soluția pe care au găsit-o mai mulți profesori din țară, deci­zie luată după ce autoritățile au decis închiderea tuturor instituțiilor de învățământ. Măsura a fost luată după ce au fost confirmate mai multe ca­zuri de îmbolnăvire cu virusul Covid-19.

Nu sunt ore obișnuite cum ar fi la școală și nici nu încep dimineață. Fiecare profesor le stabilește în parte cu elevii. „Noi, bunăoară, în­cepem orele la prânz. Așa am de­cis împreună cu elevii. Totuși, sunt niște zile fără program. Îi mai lă­săm să doarmă până târziu, să ia în liniște micul dejun, să se mai odih­nească până la prânz, după care revin în fața calculatoarelor”, ne-a spus Marcelina Doruc, profesoară la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”.

Profesoara susține că, imediat ce autoritățile au decis închiderea instituțiilor de învățământ, s-au gândit ce pot face astfel ca să fie în legătură permanentă cu copiii. Dat fiind faptul că aproape fiecare familie are acasă calculator, acces la internet, nu a fost o problemă implementarea deciziei luate – lecțiile on-line.

„Chiar dacă sunt acasă, elevii trebuie să studieze, să muncească, pentru că nu putem întrerupe ac­tivitatea educațională. Nu putem vorbi de calitatea lecțiilor celor predate și a celor însușite, dar în­cercăm să completăm activitatea de la domiciliu. Lucrăm în funcție de situație. Poate fi o oră, două. Mai facem o pauză, după care iar ne așezăm la calculator”, ne-a mai comunicat Marcelina Doruc.

„Nu este un proces didactic care ar fi trebuit să fie la școală. Prin ceea ce facem, menținem pregăti­rea copiilor în condițiile în care ei lucrează de acasă. Noi oricum vom recupera aceste ore, dar este bine să menținem entuziasmul copilu­lui”, susține Maria Buruiană, profe­soară tot la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”.

„Îmi pare bine că pe timp de carantină stăm acasă, dar nu ne plictisim. Este bine că s-a găsit o asemenea modalitate, pentru că avem examene și trebuie să ne pregătim de ele”, ne spune Victor, elev la același liceu.

O asemenea soluție benefică au găsit nu doar profesorii de licee, dar și cei care predau ore pen­tru elevii care urmează să susțină examene de bacalaureat la mate­matică sau informatică. Astfel de ore on-line au fost desfășurate și postate pe rețeaua de socializare facebook a Universității Tehnice a Moldovei. Profesori ca Ion Jardan sau Sergiu Corlat au ținut timp de mai bine de o oră astfel de cursuri, iar discipolii au putut asculta, co­menta sau adresa întrebări pe pa­gina de facebook.

Nu par să se plictisească acasă nici picii, întrucât și pentru ei sunt organizate activități on-line. Bună­oară, un centru privat de dezvol­tare timpurie le pune la dispoziție mai multe activități gen: robotică, desen, modelare etc.

„Avem și echipamentul tehnic necesar, astfel ca să putem să re­producem efectul de prezență în sală. Ne străduim să fim cât mai aproape de ei în aceste zile și să le facem și productive, să nu stea în casă izolați și să se plictiseas­că, dar să comunice cu semenii, să însușească ceva nou”, a opinat Tatiana Nanu.

Amintim că instituțiile de învăță-mânt și-au suspendat activitatea începând cu 11 martie.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării este în proces de ela­borare a unui sistem centralizat privind modul de organizare a în­văţământului la distanţă, care va permite recuperarea orelor de stu­dii conform programei.

Într-o scrisoare expediată de Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova (CNSM) pe adresa premierului Ion Chicu, se menționează că este necesar de a adopta măsuri concrete care ar viza menținerea nivelului venituri­lor salariale în situația epidemio-logică creată, inclusiv în cazu­rile când se suspendă procesul educațional.

Anterior, autoritățile au dat asigurări că profesorii vor fi remune-rați în această perioadă fără a li se reține din salarii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand