La 2 septembrie, va intra în vigoare Legea privind exercitarea unor activităţi necalificate care au caracter ocazional, desfăşurate de zilieri, numită şi „Legea zilierilor”. Deşi Centrul Naţional Anticorupţie a avut mai multe obiecţii la documentul respectiv şi mai mulţi lideri sindicali s-au pronunțat împotriva implementării acestuia, legea a fost votată de Parlament şi promulgată de şeful statului.
Autorii legii susţin că documentul are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forţei de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor şi obligaţiilor angajatorului faţă de zilier şi reglementarea modului de activitate a zilierilor.
De altă părere este Daria Bostan, preşedinta Uniunii Teritoriale Anenii Noi a Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”. Ea pune la îndoială faptul că documentul ar combate economia informală, din moment ce legea permite ca zilierii să activeze în lipsa unui contract individual de muncă.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare