6 December 2024
Chisinau
Social

O întreprindere aflată în proces de insolvabilitate: care ar fi colacul de salvare?

Loading
Social O întreprindere aflată în proces de insolvabilitate: care ar fi colacul de salvare?
O întreprindere aflată în proces de insolvabilitate: care ar fi colacul de salvare?
Vocea poporului

Întreprinderea SA „Moldovahidromaș” trece prin etapa grea de desființare. În termeni mai „diplomatici”, cineva do-rește să aducă întreprinderea la starea de insolvabilitate, după care va urma darea în arendă sau vinderea, integral sau pe bucăți, noilor investi­tori.

Ca procedura să nu se con­frunte cu dificultăți create de că­tre angajați, aceștia trebuie dispersați, pentru că uniți ei repre­zintă o forță, se gândește „bine-voitorul” nostru. Și dacă organizația sindicală de la întreprinde­re nu este una de buzunar, ea tre­buie distrusă, pentru ca angajații să nu aibă capacitatea de a se împotrivi schimbărilor. Metode de distrugere a comitetelor sindi­cale sunt mai multe, iar exemple în acest sens avem la diferite în­treprinderi din țară, însă cel mai simplu, dar și cel mai eficient, este de a lipsi comitetul sindical de re­surse financiare.

În mai 2018, conducerea SA „Moldovahidromaș” a stopat transferarea cotizațiilor sindicale colectate de la angajații care sunt membri de sindicat. În acele tim­puri, nu existau restanțe salariale, nu se înregistra neplata impozite­lor la stat etc. Tratativele purtate de membrii comitetului sindical cu administrația întreprinderii,cu Consiliul Administrativ al Ac-ționarilor au fost purtate de ne­numărate ori, pe tot parcursul anului 2018.

În prima jumătate a anului 2019, în procesul de negocieri s-a implicat și Federația Sindi­catelor Angajaților din Industria Constructoare de Mașini și Apa­rate și Învățământul Profesional „SindRăutMaș”, iar în a doua ju­mătate a anului – CNSM. Rezul­tatul tratativelor a fost același – promisiuni „serioase”. Începând cu iulie 2019, s-au creat restanțe la salarii pentru mai mult de două luni.

La 22.10.2019, Inspectoratul Muncii al Sindicatelor a întocmit un proces-verbal privind încălcă­rile din partea angajatorului, de­pistate la întreprindere. E vorba de nerespectarea termenelor de achitare a salariilor, netransfera­rea cotizațiilor sindicale în contul organului sindical, precum și alte încălcări. La 16.12.2019, Inspecto­ratul de Stat al Muncii a stabilit, de asemenea, un termen de 30 de zile pentru înlăturarea încălcă­rilor scoase la iveală.

Însă nici până la începutul pandemiei nimic nu s-a schimbat spre bine, din păcate. La 16 aprilie 2020, la întreprindere se înregistra o astfel de situație: restanțe sala­riale, pentru perioada octombrie 2019 – februarie 2020, în valoare de 4 mln. 459 de mii de lei; s-au calculat datorii la cotizații sindi­cale, pentru perioada mai 2018 – martie 2020, în valoare de 297 de mii de lei.

 

Cine ar avea de câștigat în urma lichidării întreprinderii „Moldovahidromaș”?

 

Întreprinderea este în șomaj tehnic deplin, de la 30 martie până la 31 mai anul curent. În mod similar și-au încheiat activi­tatea astfel de giganți ai industri­ei, precum ar fi Uzina de Frigidere, Uzina de Mașini Agricole, Uzina de Tractoare, „Alimentarmaș”, „In­troscop” și alte întreprinderi. Pe teritoriul lor activează în prezent buticuri, întreprinderi de produ­cere a cablajelor, iar unele spații sunt date în arendă pentru depo­zitare, ceea ce este specific țărilor de mâna a treia și corespunde in­tereselor unor politicieni.

În tinerețea mea, politicienii ne încurajau cu viitorul luminos al socialismului, în prezent – cu viitorul trai prosper, ca în țările europene. Însă tot mai des îmi amintesc de cuvintele bunelului meu: „Ca o căruță să meargă mai repede, pune în fața cailor un braț de fân”.

Cu toate metodele incorecte de luptă împotriva sindicatului de la întreprindere și, deci, împotri­va angajaților, acum mă miră că o mână de entuziaști au rezistat ani de zile, punându-și în pericol sănătatea și bunăstarea, activând, în pofida furtunilor, intrigilor și capcanelor legislative. Oare con­ducerea țării nu mai are nevoie de astfel de întreprinderi? Sau poate că teama politicului este că industria din Republica Moldova are șanse la o viață mai bună? Cine are de câștigat din asta? – iată întrebarea.

 

Efim BAJUREANU,

președintele comitetului sindical de la SA „Moldovahidromaș”, vicepreședinte al Federației „SindRăutMaș”

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand