3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

O gafă a Parlamentului ar putea să scumpească gazele naturale

Loading
Без рубрики O gafă a Parlamentului ar putea să scumpească gazele naturale
O gafă a Parlamentului ar putea să scumpească gazele naturale

 

 

gaze-naturale

Foto: paginadepolitica.ro

Înainte de a pleca în vacanţă, mai precis, la 11 iulie anul curent, parlamentarii moldoveni au operat o serie de modificări şi completări la Legea cu privire la gaze na­turale, astfel lichidând o restanţă faţă de Uniunea Eu­ropeană. Or, după ce a aderat la Tratatul Comunităţii Energetice, Republica Moldova este obligată să-şi aducă propria legislaţie privind sectorul energetic în deplină concordanţă cu rigorile respective ale UE.

 

Deci, până aici totul este bine şi util. Doar că unul dintre aceste amendamente operate de par­lament, potrivit unor experţi, ar putea avea implicaţii grave pen­tru ţară, mai cu seamă pentru consumatorii autohtoni de gaze naturale. Gafa vizează noua de­finiţie a noţiunii „transport de gaze naturale”, care se conţine în Legea cu privire la gaze naturale, dar şi mai precis ultima parte a acestei fraze. Astfel, după inter­venţia recentă a parlamentarilor noştri, conceptul de furnizare şi serviciile de transportare in­ternaţională a gazelor naturale în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Moldova a fost elimi­nat din Legea cu privire la gaze naturale.

 

g_economie

Costul tranzitului de gaze pe teritoriul țării, pus în cârcă consumatorilor din dreapta Nistrului

 

În opinia lui Victor Parlicov, expert în domeniul energetic, impactul acestei corectări legis­lative va fi unul dezastruos pen­tru economie, pentru populaţia ţării, care foloseşte gaze natura­le. Potrivit lui, după acest amen­dament, Agenţia Naţională pen­tru Reglementare în Energetică (ANRE), care este responsabilă de tot ce se întâmplă în sectorul respectiv al economiei naţiona­le, nu va putea interveni pentru a dicta politica statului nostru în ceea ce priveşte tranzitul de gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Ne-am tăiat craca de sub picioare

 

Drept efect, spune dumnealui, Guvernul Republicii Moldova se va trezi cu o grămadă de proble­me în cadrul negocierilor ulte­rioare privind problema livrării gazelor naturale cu autorităţile din Federaţia Rusă. De parcă nu ne-ar fi fost suficiente cele pe care le avem la momentul de faţă pe alte domenii ale relaţii­lor economice cu cea mai mare ţară din CSI și din lume! Or, dacă până la respectiva modificare a legislaţiei guvernul nostru avea un instrument, o lege care in­cludea în noţiunea de „transport de gaze naturale” şi conceptul de transportare internaţională de gaze naturale în regim de tranzit, pe care-l folosea de fiecare dată când purta tratative cu „Gaz­prom”, de acum înainte, Executi­vul nostru va avea mâinile legate în acest sens.

Adică, ar reieşi că noi înşine ne-am tăiat craca de sub picioa­re. Astfel încât, după trunchierea noţiunii de „transport al gazelor naturale”, consideră Victor Par­licov, monopolistul rus în do­meniul livrării gazelor naturale ar putea să-şi impună propriile condiţii, tocmai făcând referinţă la lipsa unei reglementări în le­gislaţia moldovenească privind tranzitul de gaze naturale pe teri­toriul ţării noastre. Deci, primul efect negativ al votării respecti­vului amendament la Legea cu privire la gaze naturale de către Parlamentul Republicii Moldova ar fi dezavantajarea ţării noastre la negocierile cu Federaţia Rusă privind achiziţiile de gaze natu­rale.

Cel de-al doilea impact dău­nător, majorarea tarifelor la gaze naturale, ar putea să-l resimtă în timpul apropiat sutele de mii de moldoveni, în calitatea lor de consumatori ai acestui combus­tibil, avertizează Victor Parlicov. Or, după cum explică acesta, oricine, orice ţară sau companie străină, care se foloseşte de re­ţeaua noastră de transportare a gazelor naturale, plăteşte un tarif de aproape 20 de lei pentru fieca­re mie de metri cubi de combus­tibil. În total, prin gazoductele de pe teritoriul Moldovei, gestio­nate de SRL „Moldovatransgaz”, sunt transportate anual apro­ximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Doar mai puţin de 1 miliard de metri cubi revine consumatorilor moldoveni din partea dreaptă a Nistrului, ceea ce înseamnă că aceştia achitau doar cinci pro­cente din costul total al transpor­tului de gaze naturale pe terito­riul Republicii Moldova, adică proporţional volumului de gaze transportate. În timp ce străinii plăteau restul 95 la sută din cos­tul total al transportului de gaze pe care-l suporta SRL „Moldova­transgaz”.

Acum, după ce parlamentarii noştri au votat amendamentul cu pricina, spune Victor Parlicov, ANRE nu va mai avea dreptul să includă în calculul tarifar volu­mele de gaze naturale transpor­tate pe teritoriul țării în regim de tranzit. Aşa că ar exista riscul ca SA „Moldovagaz” să ajungă la în­ţelegeri dubioase cu „Gazprom”, în urma cărora costul total al transportului de gaze naturale prin țevile noastre să fie puse în cârca consumatorilor moldoveni din partea dreaptă a Nistrului.

 

Stânga nu știe ce face dreapta?

 

Prin urmare, după calculele expertului, în urma modificării operate de către Parlamentul ţă­rii la Legea cu privire la gaze na­turale, tariful pentru transportul gazelor naturale ar putea creşte de peste zece ori, ceea ce va în­semna că populaţia ţării va plăti adăugător aproape 200 de mili­oane de lei anual.

Victor Parlicov mai precizează că Guvernul Republicii Moldo­va a dat un aviz negativ acestui amendament la Legea cu privire la gaze naturale. Însă, din păca­te, autorul lui, un deputat, a fost susţinut de către Comisia parla­mentară de economie, buget şi finanţe şi de către majoritatea parlamentarilor în şedinţa din plen. Deşi a fost împotrivă, to­tuşi, Executivul este acuzat că nu şi-a trimis reprezentatul său ca să le arate deputaţilor din Parla­ment consecinţele dezastruoase pe care le comportă respectiva trunchiere a legii date.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
3
Comentează
  • Gheorghe
    10.09.2014

    Asta nu e gafă, ci escrocherie! Demisia!

  • Gheorghe
    10.09.2014

    Și de ce nu dați numele deputatului, autorul amendamentului? E secret de stat?

  • Nic
    10.09.2014

    Avem un parlament care face totul pentru parlamentari si nimic bun pentru tara si populatie

Citește și
slot thailand