20 November 2024
Chisinau
Varia

O „combinație” de sporturi care nu este la îndemâna oricui

Loading
Varia O „combinație” de sporturi care nu este la îndemâna oricui
O „combinație” de sporturi care nu este la îndemâna oricui
tv8.md

Deși puțini au auzit de aceas­tă probă sportivă, pentatlo­nul modern a câștigat inima a zeci de tineri din țara noastră. Aceștia combină cinci exerciții diferite: călărie, scrimă, tir, cros și natație. Toate în aceeași zi, clasamentul făcându-se prin totalizarea punctelor obținute la fiecare probă.

„Este un tip de sport foarte inte­resant, dar și destul de greu. Copi­ii încep a veni la noi de la vârsta de 7-8 ani, ca până la 19 ani să practice deja toate tipurile de sport”, ne spune președintele Federației Moldovenești de Pentatlon Modern, Alexei Vasilianov.

 

Ore în șir de antrenament

Cu floreta în mână și echipați co­respunzător își petrec timpul zeci de tineri din Republica Moldova, care zil­nic se află ore în șir în sala de antrena­mente. Programul începe la ora 6.00, când merg la înot, iar seara au antre­namente la scrimă, călărie, tir sau cros. Deși și-au ales un sport complicat, care presupune cinci tipuri de exerciții diferite, tinerii spun că s-au obișnuit și nu își imaginează viața fără pentatlo­nul modern. De mici, încep cu un gen sau două genuri de sport, după 18 ani, însă, se antrenează la toate, pentru a participa la competiții.

„Am nouă ani de când practic aces­te sporturi. Nu merg doar la înot, pentru că nu am timp dimineață, dar pe restul le împart cu plăcere. Trei zile în săptămână câte trei sau patru ore pe zi. Este ceva care îmi dă pu­tere de viață și mă inspiră”, ne spune Vladimir, unul dintre tinerii pe care i-am găsit în sala de antrenamente.

Deși pare un sport mai mult pen­tru băieți, și fetele fac performanță. Am surprins și antrenamentul care combină două genuri de sport: aler­gare și tragere cu arma. În cadrul competițiilor, sportivii alternează, în total trăgând de 20 de ori la țintă cu un pistol cu laser și alergând 3200 m.

După o perioadă de pauză din ca­uza pandemiei de Covid-19, acum sportivii se pregătesc pentru diverse competiții. Valentin vrea să se califice la Jocurile Olimpice de Vară, care vor avea loc peste doi ani la Paris. Deși mai e ceva timp până atunci, tânărul de 23 de ani spune că trebuie să mun­cească din greu pentru a-și realiza visul.

„Este visul meu. La olimpiadele trecute nu am putut să particip, pen­tru că era mai complicat și nu aveam pregătirea necesară”, ni s-a destăinuit Valentin.

 

Și-a dedicat întreaga viață acestui tip de sport

Antrenorul principal al tinerilor, care este și președintele Federației de Pentatlon Modern, și-a dedicat întreaga viață acestui sport. El este cel care îi înțelege cel mai bine pe sportivi și încearcă să le creeze toate condițiile pentru ca aceștia să poată obține performanțe. „Aveam 11 ani când am început să practic pentatlonul. Mi-am dedicat toată viața acestui sport, pentru că îl iubesc”, ne spune Alexei Vasilianov.

Toate cheltuielile legate de antre­namentele tinerilor sunt suportate de familiile acestora și de Federația de Pentatlon.

„Este foarte dificil. Abia de reușim să facem față cu banii pe care îi avem. Prețurile pentru închirierea spațiilor au crescut de două ori în ultimul an și e foarte costisitor. Ar fi bine ca autoritățile să ne scutească de plata chiriei pentru spațiile de antrenament, deoarece mai mult de jumătate din bugetul pe care îl avem anume pentru asta se cheltuiește”, a afirmat antreno­rul.

Președintele Federației de Penta­tlon Modern spune că au mare noroc de persoanele care direcționează 2% din venit către federație, astfel se mai acoperă ceva din cheltuieli.

„Antrenăm în jur de 80 de copii. E trist și faptul că acest sport nu este susținut suficient de către minister, autoritățile alocând bani doar atunci când sportivii merg la competițiile de anvergură, dar până ajung acolo ei au nevoie de foarte multe antrenamen­te”, conchide Alexei Vasilianov.

Prima competiție modernă de pentatlon a avut loc la Jocurile Olim­pice din 1912. Până în anul 2000, la competiții participau doar bărbații, atunci, însă, s-a introdus și competiția pentru femei.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand