
Foto: procuratura.md
Pe 29 ianuarie, lucrătorii procuraturii din Moldova și-au sărbătorit ziua profesională. Aceasta este marcată din 1992, anul în care în Republica Moldova a fost adoptată Legea nr. 902-XII „Despre procuratură”, data adoptării legii fiind declarată Ziua oficială a lucrătorului procuraturii.
Anul care s-a scurs a devenit cel mai fructuos pentru asociaţia sindicală a procuraturii. În comparaţie cu anii precedenţi, în 2014 numărul doritorilor de a intra în rândurile sindicatelor a crescut cu 40%.
Preşedintele asociaţiei sindicale de ramură, Marcel Dimitraş, menţionează că dialogul social între patronatele şi sindicatele procuraturii este susţinut la un nivel bun. Există unele probleme, însă ele sunt deja puse în discuţie. Vom menţiona două din ele.
„Pe parcursul ultimilor trei ani, patronii, adică procuratura, nu au achitat organizaţiei sindicale din fondul de salarizare cota de 0,18%. Lucru care ar trebui să-l facă anual, în conformitate cu Legea sindicatelor şi cu Contractul colectiv de muncă”, spune Marcel Dimitraş. În prezent, împreună cu reprezentanţii patronatelor, purtăm negocieri privind transferarea celui de-al doilea ajutor material. Am şi soluţionat practic problema respectivă. În conformitate cu Codul muncii, o dată pe an, lucrătorului i se oferă un ajutor material în mărime de un salariu. Pornind de la prevederile Contractului colectiv de muncă, pentru colaboratorii din cadrul Procuraturii aceste plați se fac de două ori pe an. Intenționăm să obținem și respectarea contractului colectiv”, a subliniat liderul sindical.
Supremația legii
În 2014, asociația sindicală de ramură a reușit să apere drepturile angajaților simpli ai Procuraturii. Astfel, potrivit Legii cu privire la procuratură, asistenţa medicală le este asigurată din bugetul de stat. Respectiv, toate deducerile efectuate pe parcursul a câtorva ani nu au avut un temei legal. Grație acțiunilor întreprinse de sindicat, problema respectivă a fost soluționată, iar contribuțiile de asigurare medicală deduse anterior din salariile angajaților Procuraturii, le sunt acum returnate.
În opinia lui Vlad Canțîr, pre-ședintele Federaţiei Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SINDASP”, rolul procurorului într-o societate democratică este unul vital. Or, asigurarea incontestabilă a funcţionalităţii principiului supremaţiei legii, a standardelor şi bunelor practici europene şi internaţionale în contextul protecţiei demnităţii, a drepturilor şi libertăţilor omului sunt sarcini şi obiective indiscutabile şi incontestabile.
„În acest context, este imperativă implicarea plenară şi activă a procurorilor din Republica Moldova în promovarea valorilor democratice într-un stat de drept şi angajarea deplină în actul de înfăptuire a justiţiei. Concomitent, profesionalismul, responsabilitatea, imparţialitatea şi adevărata vocaţie în exercitarea nobilei profesii de procuror sunt calităţi datorită cărora se implementează anumite reforme şi progrese”, a remarcat Vlad Canțîr.