Numărul copiilor care se nasc în Republica Moldova este în continuă descreștere. Conform Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2020, s-au născut cu aproape 2000 de copii mai puțin decât în 2019, iar această tendință se atestă deja de mai bine de trei decenii. Astfel, potrivit experților, populația îmbătrânește, iar potențialul de reproducere este epuizat. Demografii susțin că acestea sunt urmările tendințelor demografice din ultimii 30 de ani, iar oamenii spun că natalitatea scade din cauza migrației excesive, a sărăciei, dar și din cauza lipsei unui loc de muncă bine plătit.
Faptul că, în țara noastră, de la an la an, scade numărul nou-născuților este confirmată, în primul rând, de maternități. Alina Bejan, șefa Centrului Perinatologic și vicedirector pe probleme obstetrical ginecologice în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău, consideră că situația este foarte îngrijorătoare. Doar, în ultimii 5 ani, numărul de nașteri s-a micșorat cu circa 10 500 de copii. „Noi nu observăm diminuarea drastică a natalității, pentru că, în 2019, au avut loc 6808 nașteri, iar în 2020, când situația epidemiologică a fost stabilă, în țară s-au născut 6685 de copii”.
Potrivit Alinei Bejan, la maternitatea unde lucrează nasc mai multe femei din mediul urban, care au în jur de 30 de ani. Iar din localitățile rurale, vin să nască tot mai multe adolescente. „Circa 40 de procente dintre mamele care vin la maternitatea numărul unu din Chișinău sunt la prima naștere, iar celelalte 60 la sută, sunt la a doua sau a treia naștere”.
Familiile cu care am discutat ne-au confirmat faptul că decizia de a aduce pe lume un copil este una foarte complicată și are la bază mai mulți factori socio-economici. În primul rând, oameni doresc să aibă un loc stabil de muncă care le-ar asigura un trai decent. Siguranța în partenerul ales este cel de-al doilea factor care determină cuplurile să fie mai rezervate în a da viață unui copil.
Doamna Inga are 3 copii, pe doi dintre ei i-a născut până la 30 de ani, pe al treilea – la 35. Ea ne-a mărturisit că în Moldova este posibil să crești un copil doar dacă ai o casă și un loc de muncă bine plătit. „Acum e foarte scump să crești un copil. Dar mult depinde și de pretențiile părinților și care sunt așteptările. La noi mulți se tem de… ce o să zică lumea? De aceea, mereu vrem ceva mai bun pentru copiii noștri care costă mulți bani. Doar când ești cu picioarele pe pământ și înțelegi că toate aceste lucruri se pot găsi și cu un preț rezonabil… faci și copii”, ne-a mărturisit femeia.
Scăderea natalității este argumentată și de psihologi. Psihologul Lia Stăvilă, cu care am discutat ne-a spus că societate, astăzi, se conduce după alte standarde. „La aceasta schimbare a contribuit și faptul că femeile au studii, sunt mai independente și astfel, ele cred că au dreptul de a decide când să facă un copil. Și promovarea activă a drepturilor femeilor a dat mamelor curaj în a-și spune cuvântul, dacă doresc sau nu să devină mame sau câți copii să nască”, a remarcat Lia Stăvilă.
Și demografii susțin că rata de reproducere a populației este într-o cădere liberă de peste trei decenii. Întreg potențialul de reproducere este epuizat, iar acest fenomen este cauzat de migrația populației sau mai exact reunificarea familiei. Odată ce un membru a plecat peste hotare la scurt timp pleacă și cel de-al doilea împreună cu copii. Acest fapt este confirmat și de datele statistice care arată că numărul copiilor cu vârsta până la 18 ani care migrează este foarte mare. „Reproducerea a scăzut sub reproducerea durabilă. Durabil ar fi dacă în R. Moldova ar avea loc măcar 40-45 de mii de nașteri. În context demografic, problema emigrației își va lăsa amprente și în următoarele decenii. Astfel, riscăm să devenim o țară depopulată, o zonă de migrație. Pentru a înre-gistra creșteri ale natalității statul trebuie să implementeze politici de dezvoltare durabilă care să asigure confortul atât social, cât și financiar al cetățenilor”, a declarat demograful Valeriu Sainsus.