Instabilitatea social-economică din țările Asiei și Africii de Nord, dar și conflictele armate din Siria și Ucraina, au făcut din Republica Moldova un punct de tranzit pentru fluxurile migraționiste spre țările Uniunii Europene. Datele oficiale arată că, până în prezent, în Republica Moldova nu au fost înregistrate tendințe de aflux masiv de imigranţi, dar o creştere ușoară se menține din an în an.
Astfel, în anul 2018 a fost înregistrată o creștere de 68,5% a numărului de cazuri de încălcare a frontierei, dintre care trei sferturi le reprezintă cele în care imigranții au traversat granița de stat cu documente false. Cetățenii străini și apatrizii care migrează spre și prin Republica Moldova în mod iregular, variabil, în special cei nedocumentați, sunt cei mai vulnerabili la trafic și exploatare prin muncă, în primul rând, în sectorul agricol și în construcții. Datele au fost prezentate de experții Centrul Internațional „La Strada Moldova” în cadrul studiului „Vulnerabilitatea migranţilor la trafic de fiinţe umane şi la exploatare, pe teritoriul Republicii Moldova”.
Potrivit autorilor studiului, autorităţile țării sunt preocupate în mod special de prevenirea, identificarea, investigarea și asistarea cazurilor de trafic de ființe umane care implică cetăţenii țării. Între timp, au apărut factori noi care fac Republica Moldova mai atractivă ca ţară de destinație şi de tranzit pentru migranții iregulari. Astfel, cetățenii altor state sunt tot mai vulnerabili la traficul de ființe umane și exploatare în țara noastră, se spune în studiu.
Factori noi care fac Republica Moldova mai atractivă
De pe altă parte, conform coordonatoarei studiului, Tatiana Fomina, emigrarea masivă a cetățenilor Republicii Moldova în alte ţări ale lumii provoacă o criză demografică, manifestată inclusiv prin lipsa forței de muncă aici, acasă. Drept rezultat, agenții economici din țara noastră solicită o politică mai flexibilă, stimulatoare pentru atragerea forței de muncă din străinătate. Din acest motiv, în 2018-2019 a fost liberalizat regimul de intrare și ședere în Republica Moldova.
Traficul de ființe umane, fenomen ascuns
Studiul elaborat de „La Strada Moldova” reconfirmă că traficul de ființe umane este „un fenomen ascuns” și că statisticile oficiale nu îl reflectă în toată amploarea lui. Astfel, în anii 2016-2017, organele de drept din R. Moldova nu înregistrează nici un caz de trafic al cetățenilor străini pe teritoriul nostru. În anul următor, câteva infracțiuni legate de exploatarea prin muncă şi prin cerşit a cetățenilor străini sunt deja observate de organele de drept, fără a fi însă menţionate în statistici oficiale.
Însă „Raportul național de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane pentru anul 2019”, publicat în aprilie 2020, confirmă oficial tendințele remarcate în studiul elaborat de „La Strada Moldova”. Datele raportului național arată că, în anul trecut, 45 de cetățeni străini au fost exploatați prin muncă pe teritoriul Republicii Moldova, în construcţii.
„Acest studiu și alte cercetări recente ale noastre atestă că Republica Moldova nu este pregătită suficient pentru noi provocări și tendințe în evoluția traficului de ființe umane. Mai mult, noi considerăm că devine din ce în ce mai clar regresul sistemului național anti-trafic, creat în Republica Moldova în anii precedenți cu suportul partenerilor de dezvoltare. Iar capacitatea organelor de urmărire penală de investigare a cazurilor de trafic scade semnificativ”, a conchis Tatiana Fomina.