
Foto: vocea.md
Ponderea accidentelor de muncă produse din vina salariaţilor s-a diminuat, în ultimii cinci ani, de la 73 până la 40 la sută, a menţionat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, la şedinţa Comitetului Confederal. Această tendinţă se datorează în special faptului că tot mai mult se pune accent pe asigurarea securităţii şi sănătăţii salariaţilor, pe scoaterea în evidenţă a factorilor de risc ce decurg din starea instalaţiilor tehnice şi condiţiile de muncă de la întreprinderi.
Oleg Budza a apreciat că un rol important în acest proces revine inspectorilor muncii, care au misiunea de a cerceta în mod obiectiv cauzele ce duc la producerea accidentelor de muncă. „Cred că Inspectoratul Muncii al Sindicatelor şi-a început activitatea cu dreptul şi este important să continue şi pe viitor să-şi exercite activitatea în strictă corespundere cu legea”. Preşedintele CNSM a propus ca membrii Comitetului Confederal să se întrunească trimestrial pentru a discuta problemele ce apar în activitatea Inspectoratului Muncii al CNSM.
Vicepreşedintele CNSM Mihail Hîncu a remarcat că despre eficienţa activităţii Inspectoratului vorbeşte şi faptul că, prin eforturile angajaţilor acestuia, în unele raioane ale ţării, cum sunt Căuşeni şi Ştefan Vodă, au fost lichidate restanţe salariale de zeci de milioane de lei. Mihail Hîncu a specificat că Inspectoratul Muncii al Sindicatelor dispune de condiţii de muncă deosebit de bune, inclusiv de dotare tehnică, transport propriu şi uniforme speciale pentru angajaţi.
Vorbitorul a îndemnat inspectorii să dea dovadă de simplitate în relaţiile de serviciu pentru ca sindicaliştii să vadă în ei un sprijin în crearea unor condiţii cât mai bune de muncă şi pentru toţi ceilalţi angajaţi. Totodată, Mihail Hîncu a îndemnat liderii sindicali să le acorde susţinere inspectorilor.
![]() |
Nu există facultăţi pentru pregătirea specialiștilor în domeniul securității și sănătății în muncă |
La rândul lor, specialiştii de la Inspectoratul Muncii al Sindicatelor au menţionat că de multe ori în activitatea lor se confruntă cu problema cunoaşterii insuficiente de către conducătorii de întreprinderi a legislaţiei muncii. În consecinţă, unii dintre patroni încearcă să împiedice desfăşurarea controalelor, inclusiv prin limitarea accesului inspectorilor pe teritoriul întreprinderilor. Cu toate acestea, majoritatea încălcărilor semnalate de specialiştii Inspectoratului sunt remediate de către angajatori, iar de multe ori aceştia solicită ajutorul inspectorilor sindi-cali în soluţionarea problemelor care îi afectează pe salariaţi.
O mai bună coordonareşi informare
Participanţii la şedinţă au avut păreri împărţite în unele aspecte ce ţin de activitatea Inspectoratului Muncii al CNSM. Mai mulţi preşedinţi de sindicate ramurale au solicitat coordonarea graficelor de efectuare a controalelor, precum şi informarea ulterioară a acestora despre rezultatele activităţilor desfăşurate. Totodată, s-a propus să se conlucreze mai intens cu liderii organizaţiilor primare în procesul de efectuare a controalelor şi de formulare a recomandărilor pentru soluţionarea problemelor semnalate de angajaţii membri de sindicat.
În context, preşedinta Comitetului Republican al Sindicatului Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”, Ana Selina, a propus ca specialiştii Inspectoratului să întocmească analize periodice privind situaţia la capitolul protecţia muncii din diferite ramuri ale economiei. Scopul acestora este de a cunoaşte tendinţele din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă la nivel ramural, a specificat Ana Selina.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, vicepreşedintele CNSM Petru Chiriac a precizat că Inspectoratul Muncii al Sindicatelor a fost instituit pe 1 octombrie 2012, iar statele de personal ale acestuia au fost completate, începând cu 1 martie 2013. Petru Chiriac a constatat că a fost destul de complicat să fie găsiţi specialiști cu o pregătire înaltă şi cu experienţă. „În lipsa unor facultăţi pentru pregătirea specialiștilor în domeniul securității și sănătății în muncă, instruirea angajaţilor Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a fost făcută cu forțele proprii, prin intermediul Institutului Muncii. Totodată, s-a recurs la valorificarea experienței celor mai buni specialiști în domeniu de la diferite instituții ale statului, la autoinstruirea profesională individuală”, a subliniat Petru Chiriac.

Foto: vocea.md
Pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent, specialiştii Inspectoratului Muncii al CNSM au participat la cercetarea a 52 de accidente de muncă soldate cu urmări grave sau deces în care au fost implicați membri de sindicat. Opt dintre acestea au avut drept consecinţă decesul salariaţilor, 24 au fost calificate drept accidente de muncă cu urmări grave și zece – drept accidente în afara locului de lucru produse în urma deceselor naturale sau sinuciderilor, confirmate prin acte ale medicinii legale. Alte zece se află la etapa de cercetare. Scopul activităţii respective a Inspectoratului Muncii al CNSM constă în determinarea obiectivă a cauzelor ce au dus la accidentarea salariaților, stabilirea persoanelor care au încălcat legea, precum și luarea de măsuri pentru prevenirea unor incidente similare pe viitor.
Încălcări în domeniul relaţiilor de muncă
În scopul prevenirii accidentelor de muncă și a maladiilor profesionale, în perioada martie-august 2013, au fost efectuate 202 vizite de control la mai multe întreprinderi cu un număr de aproape 19 mii de salariaţi.
În urma acestor vizite au fost consemnate 3 968 de abateri de la prevederile legale, dintre care 3 143 – în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă și 825 – în cel al relaţiilor de muncă. Cele mai frecvente încălcări în acest sens sunt lipsa evaluării riscurilor profesionale și, respectiv, a planurilor de măsuri pentru îmbunătățirea securității și sănătății în muncă, precum şi inexistenţa mijloacelor colective și individuale de protecție la locurile de muncă.
Activităţile de control efectuate au scos în evidenţă că angajatorii comit frecvent încălcări referitoare la modificarea contractelor de angajare, adaptarea condiţiilor de muncă la cerinţele de securitate şi sănătate la locul de lucru şi efectuarea examenului medical.
De asemenea, la întreprinderi nu se respectă periodicitatea și cerințele normative privind atestarea locurilor de muncă, cu stabilirea corectă a sporurilor de compensare pentru lucru în condiţii nefavorabile.
O generalizare prealabilă a informațiilor cu privire la înlăturarea încălcărilor depistate indică asupra remedierii a peste 80 la sută dintre acestea în raioanele de nord, a 76 la sută – în zona de sud și până la 60 la sută – de către întreprinderile din centrul republicii.