Creşterea continuă este visul economiştilor, al oamenilor de afaceri, al politicienilor. Avansul economic este măsura cu care se calculează progresul. De-a lungul ultimelor decenii, creşterea economică a fost o normă pentru ţările dezvoltate. Muncitorii de calificare înaltă, creşterea simţitoare a populaţiei, progresul tehnologic evident, precum şi abundenţa zăcămintelor de minerale au devenit principalele premise ale creşterii însemnate şi masive a nivelului de trai în multe ţări, scrie revista americană „The Week”. Lumea s-a deprins să vadă creşterea economică drept cel mai bun leac contra tuturor maladiilor care afectează economia: recesiune, inegalităţile de averi.
Însă, acum a devenit clar că un astfel de model de creştere, aplicat pe larg după cel de-al Doilea Război Mondial, nu mai este unul productiv, rezonabil. În primul rând, pentru că acesta dăunează mediului înconjurător. Cele câteva decenii de creştere a nivelului de trai în ţările dezvoltate ne-a costat scump din perspectiva impactului asupra mediului ambiant, viitorului copiilor noştri. Resursele biologice pe planeta noastră sunt prea limitate ca să putem conta în continuare pe creştere economică.
De asemenea, este clar că procesul de prosperare, generat de modelul respectiv, degradează. Produsul Intern Brut (PIB), care reflectă nivelul bunăstării unei naţiuni, a devenit o noţiune dominantă, o cifră copleşitoare în zilele noastre. Aceasta în timp ce creşterea economică muşamalizează sărăcia, care survine ca urmare a distrugerii mediului ambiant, condamnând popoare întregi la suferinţă, la pieire lentă.
Repartiţia bogăţiilor ne va scăpa de sărăcie
De fapt, concepţia de PIB este una falsă, artificială, potrivit căreia dacă consumăm cât producem, atunci noi nu producem nimic. Astfel încât PIB-ul a ajuns să reflecte ritmul de transformare a naturii în bani şi a pământului, ca avuţie generală, în materie primă. Drept urmare, ciclurile naturale uimitoare de regenerare a apei şi a substanţelor nutritive au ajuns să fie catalogate drept nişte procese neproductive.
Problema care se pune este dacă liderii politici vor susţine sau nu bogaţii lumii |
De unde reiese că ţăranii din întreaga lume, care, deşi produc 72 la sută din hrana planetei, în realitate, nu produc nimic. Femeile care muncesc la ferme, la fel, conform acestei concepţii, nu contribuie la creşterea economică. Nici pădurile nu contribuie la creşterea economică, însă dacă acestea sunt tăiate, vândute, atunci, desigur, aduc creştere economică. Apa, care este o bogăţie a tuturor oamenilor de pe planetă, nu creează premise pentru creştere economică. Însă este de ajuns ca firma Coca-Cola să construiască o întreprindere de pompare a apei şi de îmbuteliere a acesteia că economia creşte.
Actualul model de creştere economică naşte sărăcie şi atunci când bunurile de stat sunt privatizate. Or, privatizarea apei, a electricităţii, sănătăţii educaţiei contribuie la dezvoltarea economică, pentru că cresc veniturile afaceriştilor. Dar, în acelaşi timp, conduce la sărăcirea oamenilor, silindu-i să cheltuiască sume mari de bani pentru lucruri care trebuie să fie accesibile pentru toţi. Atunci când componentele vieţii noastre se transformă în profit comercial şi în marfă, negreşit, viaţa devine mai scumpă, iar oamenii mai săraci.
Un model contrar sensului vieţii
Modelul existent de dezvoltare economică a devenit practic un fenomen care contravine sensului vieţii. Or, de vreme ce nivelul de dezvoltare economică se măsoară doar cu grămezile de bani, bogaţii devin mai bogaţi, iar cei săraci, mai săraci. Mai grav, bogaţii devin mai bogaţi doar din perspectiva banilor, dar din punct de vedere al condiţiei de om, aceştia degradează, se transformă în monştri.
Unde mai pui că premisele actualului model economic conduc la izbucnirea războaielor pentru acapararea unor noi resurse naturale, zăcăminte de petrol, rezerve de hrană. În condiţiile actuale de dezvoltare economică, se atestă trei factori de violenţă. Primul vizează violenţa împotriva naturii, care se manifestă prin crize ecologice. Al doilea ţinteşte violenţa împotriva oamenilor care o duc în sărăcie şi, în sfârşit, cel de-al treilea se concretizează prin războaie, conflicte internaţionale, în cazul cărora diferiţi indivizi cu influenţă caută să acapareze resursele altor state, pentru a-şi vedea împlinite propriile pofte.
Creşterea fluxurilor de bani astăzi a încetat să mai semnifice o adevărată valoare. Din păcate, cei care acumulează sume enorme de bani îşi însuşesc drepturile altora asupra unor resurse date de natură, precum solul, apa, pădurile. Lăcomia nepotolită a acestora îi lipsesc pe mulţi de ultima picătură de apă, de ultima bucată de pământ. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de eliminarea sărăciei. Acesta este sfârşitul drepturilor omului şi al dreptăţii.
Din aceste perspective, sugerează „The Week”, planeta va fi nevoită să procedeze la anumite sacrificii pentru a menţine nivelul actual de dezvoltare. Una din posibilele soluţii ar fi, în opinia publicaţiei americane, ca posibilităţile limitate de dezvoltare să-i pună pe liderii politici de acord în ceea ce priveşte folosirea fenomenului repartiţiei bogăţiilor drept instrument politic. Or, de vreme ce creşterea economică nu poate asigura prosperarea tuturora, înseamnă că repartiţia avuţiilor materiale rămâne singura modalitate de salvare a clasei mijlocii.
Venituri tot mai mici de la folosirea tehnologiilor
De mai mult timp, unii economişti de vază avertizează că modelul vechi al creşterii economice este pe cale de dispariție. Astfel, Robert Gordon susţine că ritmul înalt de creştere economică, ce era privit ca ceva firesc, nu este doar un fenomen anormal în plan istoric, ci este posibil să încetinească în secolul XXI, obstacolul principal fiind veniturile tot mai mici rezultate din folosirea tehnologiilor. Ţările dezvoltate deja au cules fructele de pe „poalele” progresului tehnologic, crede Tyler Cowen, astfel încât inovaţiile ulterioare ar putea asigura doar un ritm lent de creştere.
Stephen King, economist–şef al grupului financiar HSBC, a remarcat că pricina de bază a stagnării economice este faptul că genialele descoperiri, inovaţii din ultimii 50 de ani nu se vor mai repeta niciodată.
Iar Robert Gordon arată că inegalităţile crescânde din lume au condus la stăvilirea creşterii veniturilor clasei mijlocii şi vor constitui un obstacol în calea creşterii economice ulterioare. Conform previziunilor acestuia, creşterea economică în acest secol va fi mai mică de un procent.
În afară de aceasta, creşterea economică va fi limitată şi de acţiunile întreprinse pentru stoparea încălzirii planetei noastre. Unii economişti din lume, precum Humberto Llavador, John Roemer şi Joaquim Silvestre, presupun că, pentru a încetini încălzirea globală, va fi necesar ca, în primul rând, SUA şi China să păstreze ritmul de creştere economică la nivelul de 1 şi, respectiv, 2,8 procente. Astfel, Roemer consideră că astfel de perspective sunt reale şi că s-ar putea să nu aibă loc nici un fel de creştere economică.
Alţi economişti evidenţiază că nu poate să existe nici o soluţie politică reală privind problema mediului ambiant câtă vreme SUA şi China nu vor recunoaşte în mod cinstit legătura dintre poluarea atmosferei şi încetinirea creşterii economice. Şi alţi colegi de-ai lor consideră că activitatea şi creşterea economică sunt principalele provocări în domeniul ecologiei.
Aşadar, drept urmare a încetinirii creşterii economice, chestiunea repartiţiei avuţiilor din lume va deveni cap de listă în cadrul discuţiilor politice. Aceasta, pentru că modelul vechi se baza în fond pe un ritm accidental de creştere care trebuie înlocuit. Nimeni nu mai pune la îndoială faptul că inegalitatea de bogăţii reprezintă un element vizibil al ineficienţei, care urmează să fie modificat cu ajutorul tehnologiilor şi creşterii constante. Problema care se pune este dacă liderii politici vor fi de acord să remedieze situaţia în ceea ce priveşte repartiţia avuţiilor sau vor susţine bogaţii lumii.