28 martie 2024
Chisinau
Social

Noul raport ITUC descoperă 116 milioane de angajați informali în lanţurile de furnizare a 50 de companii

Loading
Social Noul raport ITUC descoperă 116 milioane de angajați informali în lanţurile de furnizare a 50 de companii
Noul raport ITUC descoperă 116 milioane de angajați informali în lanţurile de furnizare a 50 de companii
munca-informala

Foto: economicrt.org

 

În cadrul lanţurilor globale de furnizare a 50 de compa­nii, doar 6% dintre angajaţi sunt antrenaţi în relaţiile de muncă directe, aceste com­panii funcţionând pe seama a 94% de forţă de muncă in­formală, demonstrează da­tele unei noi investigaţii a Confederaţiei Internaţiona­le a Sindicatelor (ITUC).

 

„50 de companii, inclusiv Sam­sung, McDonalds şi Nestle au un venit total de 3,4 trilioane de do­lari şi posibilităţi reale de a reduce ilegalităţile. Dar, în loc de asta, ei au construit un model de afaceri cu implicarea unui număr enorm de angajaţi informali – 116 milioane de persoane”, a declarat secretarul general al ITUC, Sharan Burrow.

Raportul ITUC „Scandal: Lanţu­rile globale de furnizare a 50 celor mai mari companii – privire din interior”, publicat în ajunul Foru­lui Economic Mondial de la Davos, deconspiră un model de business instabil, a cărui influenţă globală se răspândeşte practic în toate ţări­le lumii şi este caracteristic pentru 25 de companii cu sediile în Asia, Europa şi SUA.

 

Business bazat pe exploatare şi pe încălcarea drepturilor omului

 

„60% din comerţul global de­pinde de lanţurile de furnizare ale celor mai mari corporaţii care folo­sesc modelul de business bazat pe exploatare şi încălcarea drepturilor omului în lanţurile de furnizare”, a declarat Sharan Burrow.

Investigaţia ITUC demon­strează:

•  Mijloacele băneşti în nume­rar a 25 de companii în valoare de $387 mlrd. ar putea majora retri­buţia muncii a angajaţilor infor­mali în număr de 71,3 milioane de persoane cu peste 5000 de dolari pe an;

•  Averea totală a 24 de com­panii din SUA, inclusiv Amazon, Walmart şi Walt Disney, le-ar per­mite să cumpere Canada;

•  Nouă companii din Asia, in­clusiv Foxconn, Samsung şi Woo­lworths au un venit total de $705 mlrd., echivalent cu valoarea Emi­ratelor Arabe Unite;

• 17 companii din Europa, inclu­siv Siemens, Deutche Post şi G4S au un venit total de $789 mlrd., lu­cru echivalent cu costul Malaeziei.

„Profiturile se datorează nivelu­lui redus al salariilor, care nu asi­gură existenţa angajaţilor; aceste profituri pun în pericol securita­tea, drept urmare fiind înregistrate mai multe traume şi cazuri letale la locurile de muncă neprotejate; aceste profituri cresc datorită eva­ziunilor fiscale sau nerespectării legislaţiei de mediu, provocând poluarea semnificativă a apelor şi solurilor”.

„Când businessul global refu­ză să satisfacă revendicările mo­derate ale salariaților la capitolul retribuția minimă a muncii, care ar asigura o viață decentă ($177 la Phnom Penh, $250 la Jakarta, $345 la Manila), el de fapt con­damnă angajații și familiile aces­tora la o viață sub limita sărăciei. Aceasta este în realitate o zgârce­nie ordinară”, a declarat Sharan Burrow.

 

Recomandări pentru excluderea faptelor condamnabile

 

ITUC a înaintat mai multe reco­mandări pentru companii, menite să excludă faptele condamnabile care se întâmplă în lanțurile de li­vrări:

• Lanțul de livrări – deținerea informației despre antreprenorii săi și publicarea acesteia;

• Munca sigură – efectuarea inspecțiilor la întreprinderi, identi­ficarea pericolelor și recunoașterea dreptului salariaților la comitete pentru securitate;

• Munca protejată – neînche­ierea unor contracte de muncă cu durată determinată;

• Retribuția minimă decentă a muncii – achitarea unor salarii care ar permite oamenilor o viață decentă;

• Negocieri colective – pentru cota de retribuție a muncii, pen­tru salarizare decentă și pentru condiții de muncă decente.

„Numărul de acorduri-cadru

globale între corporațiile trans-naționale și federațiile sindicale globale, care au rolul de a soluționa astfel de probleme și de a contri­bui la dezvoltarea durabilă a eco­nomiei globale este în creștere, însă oricum la acest capitol ur­mează să mai muncim încă mult. Guvernele nu trebuie să neglijeze responsabilitățile care le revin”, a remarcat Sharon Burrow.

Liderii mișcării muncitorești au înaintat în cadrul Forului Econo­mic Mondial din Davos un plan de transformare a modelului de afa­ceri al companiilor transnaționale și de soluționare a problemei inechității. Acest plan include pa­tru pași:

• Angajatorii asigură o reparti­zare echitabilă a bunăstării prin intermediul unei retribuții salari­ale decente și negocieri colective în baza garanției fundamentale a libertății de asociere;

• Standardele de securitate sunt respectate prin implicarea salariaților în comitetele pentru securitate;

• Liderii guvernamentali ur­mează să implementeze și să exe­cute legile efectuând o evaluare complexă în conformitate cu Prin­cipiile de bază ale ONU privind afacerile și drepturile omului;

• Guvernele urmează să-și sta­bilească, în calitate de priorita­te, atingerea unui nivel decent de protecție socială pentru toată populația.

„Doar prin demascarea acestor practici aplicate de companii în raport cu consumatorii și cetățenii pe întreg mapamondul, compa­niile vor începe să-și asume res­ponsabilitatea pentru lanțurile de livrări și să respecte buchea legii”, a declarat Sharan Burrow.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand