Executivul a aprobat, recent, Regulamentul-cadru cu privire la organizarea şi funcţionarea Serviciului de asistenţă parentală profesionistă şi a standardelor minime de calitate.
Documentul vine să contribuie la racordarea cadrului normativ şi instituţional naţional de protecţie a copilului şi familiei la politicile internaţionale, la asigurarea şi respectarea dreptului copilului de a creşte într-un mediu familial.
Decizia a fost aprobată în contextul reformei din sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului. În cadrul ei au fost întreprinse acţiuni pentru dezvoltarea serviciilor sociale adresate familiilor cu copii şi copiilor aflaţi în dificultate. O atenţie sporită a fost acordată dezvoltării serviciilor alternative de tip familial, asistenţei parentale profesioniste, caselor de copii de tip familial.
Totodată, au fost aprobate şi standardele minime de calitate privind Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii. Scopul acestui serviciu este de a susţine dezvoltarea capacităţilor familiei în creşterea şi educaţia copilului, prin consolidarea factorilor protectori din interiorul familiei şi conectarea ei la resursele relevante din comunitate.
Serviciul respectiv a fost pilotat pe parcursul mai multor ani, iar cele mai mari reuşite au fost înregistrate în raioanele Ialoveni, Orhei, Soroca, Ungheni, Floreşti și Făleşti. Actualmente, în țară activează 261 de asistenţi parentali profesionişti care au în plasament 392 de copii.