19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Noi standarde în domeniul asistenţei parentale profesioniste

Loading
Social Noi standarde în domeniul asistenţei parentale profesioniste
Noi standarde în domeniul asistenţei parentale profesioniste

 

 

asistenta-parentala

Foto: vocea.md

Executivul a aprobat, recent, Regulamen­tul-cadru cu privire la organizarea şi func­ţionarea Serviciului de asistenţă parentală profesionistă şi a standardelor minime de calitate.

 

Documentul vine să contribuie la racordarea ca­drului normativ şi instituţional naţional de protec­ţie a copilului şi familiei la politicile internaţionale, la asigurarea şi respectarea dreptului copilului de a creşte într-un mediu familial.

Decizia a fost aprobată în contextul reformei din sistemul rezidenţial de îngrijire a copilului. În ca­drul ei au fost întreprinse acţiuni pentru dezvolta­rea serviciilor sociale adresate familiilor cu copii şi copiilor aflaţi în dificultate. O atenţie sporită a fost acordată dezvoltării serviciilor alternative de tip fa­milial, asistenţei parentale profesioniste, caselor de copii de tip familial.

Totodată, au fost aprobate şi standardele mi­nime de calitate privind Serviciul social de sprijin pentru familiile cu copii. Scopul acestui serviciu este de a susţine dezvoltarea capacităţilor familiei în creşterea şi educaţia copilului, prin consolidarea factorilor protectori din interiorul familiei şi conec­tarea ei la resursele relevante din comunitate.

Serviciul respectiv a fost pilotat pe parcursul mai multor ani, iar cele mai mari reuşite au fost înregis­trate în raioanele Ialoveni, Orhei, Soroca, Ungheni, Floreşti și Făleşti. Actualmente, în țară activează 261 de asistenţi parentali profesionişti care au în plasament 392 de copii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand