În timp ce între sindicatele de ramură şi consiliile interramurale teritoriale ale sindicatelor mai există unele subiecte de controversă, majoritatea sindicaliştilor sunt convinși că aceste consilii joacă un rol esenţial în impulsionarea dialogului social la nivel de raioane.
Activitatea desfăşurată de consiliile interramurale în 2016 şi obiectivele pentru anul curent au fost dezbătute, joi, la o întrunire a preşedinţilor acestor structuri, a conducerii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi a membrilor Comitetului Confederal al CNSM.
Sindicatele trebuie să fie mai agresive, să ajungă la urechile oamenilor şi să-i convingă că pot schimba situaţia acestora în bine, a subliniat Oleg Budza, preşedintele CNSM. Totodată, o atenţie primordială trebuie acordată tinerilor, care vor şi încearcă să rămână în Moldova şi, de aceea, manifestă interes faţă de potenţialul sindicatelor.
Potrivit conducerii CNSM, în prim-plan trebuie pusă recrutarea de noi membri, negocierea convenţiilor şi a contractelor colective de muncă, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor pentru activitatea lucrătorilor.
În luările de cuvânt, participanţii la întrunire au pledat pentru concentrarea eforturilor asupra dezvoltării social-economice a raioanelor ţării, combaterii muncii nedeclarate, eliminării elementelor discriminatorii din noul sistem de pensii etc. Totodată, reprezentanţii consiliilor interramurale au fost îndemnaţi să intensifice şi diversifice activitatea acestor structuri.
Problemele abordate în acest context vor fi reflectate mai detaliat în următoarele numere ale ziarului.