Un acord privind majorarea salariilor tarifare pentru lucrătorii din unităţile economice afiliate Federaţiei „Agroindsind” a fost semnat recent între partenerii sociali din agricultură, industria alimentară şi unele ramuri conexe. În funcţie de domeniul în care activează, aceşti angajaţi vor beneficia de majorări salariale de la 7,7 până la 20,5 la sută, a precizat Leonid Iuraşco, şef adjunct de direcţie în cadrul „Agroindsind”.
Astfel, de cea mai mare majorare a salariilor vor avea parte mecanizatorii şi lucrătorii din sectorul zootehnic, dar şi cei din piscicultură. Aceştia sunt urmaţi de angajaţii din industria de producere a zahărului şi extracţie a uleiului, din cea de procesare a cerealelor, cărnii şi laptelui, fructelor şi legumelor, parfumerie şi cosmetică etc.
În acest mod, salariul pentru prima categorie de calificare din agricultură şi industria prelucrătoare porneşte de la 2100 de lei şi ajunge până la 3100 de lei.
Noile salarii vor intra în vigoare din data semnării acordului respectiv de către toţi partenerii sociali din agricultură şi industria alimentară.
Conform prevederilor convenţiei colective de muncă din ramura agroalimentară, salariul tarifar pentru prima categorie de calificare nu include adaosurile, sporurile şi alte plăţi de stimulare şi compensare. Pentru angajaţii care nu sunt remuneraţi conform sistemului tarifar, majorarea salariului va fi efectuată proporţional creşterii negociate în domeniul în care activează aceştia.
Totodată, angajaţii au dreptul la adaosuri şi sporuri la salariu cu caracter compensatoriu, a căror mărime minimă este specificată într-o anexă a convenţiei. De asemenea, unităţile economice sunt în drept să majoreze adaosurile şi sporurile, în limitele mijloacelor proprii prevăzute pentru aceste scopuri în contractele colective de muncă.
De menţionat că sporul pentru vechime în muncă este
stabilit în cuantum de minimum cinci la sută pentru trei ani şi de maximum 40 la sută din salariul de bază – pentru o vechime de peste 20 ani de activitate. Pentru unităţile care se confruntă cu fluctuaţie de cadre şi insuficienţă de cadre calificate, sporul minim la salariu de 5-10 la sută este stabilit pentru o vechime în muncă la unitate de 1-5 ani.
La disponibilizarea salariaţilor în legătură cu reducerea statelor de personal, părţile au stabilit ca angajatorul, în cazul în care există posibilităţi financiare, să acorde o indemnizaţie de concediere suplimentară la cea stabilită de legislaţia în vigoare. Astfel, pentru salariaţii care au activat la unităţile prelucrătoare de la cinci până la 10 ani, ea constituie 1,5-2 salarii medii lunare, iar în caz de peste 10 ani – 2-3 salarii medii lunare.
În acelaşi timp, salariaţii care activează în condiţii nefavorabile beneficiază, în funcţie de starea reală a condiţiilor de muncă, de sporuri de compensare. Mărimea concretă a acestora este stabilită de partenerii sociali şi nu poate fi mai mică de 25 la sută din salariul minim tarifar din ramură pentru lucrul în condiţii grele şi nocive sau de 50 la sută – pentru lucrări în condiţii deosebit de grele şi de nocive.