Trainingul START–UP „Cum să deschizi o afacere acasă. Inițiere în afacere” în cadrul proiectului „Antreprenoriat inovator și durabil pentru tineri”, realizat cu suportul Ministerului de Externe din Estonia, a constituit o oportunitate pentru a motiva tinerii absolvenți ai Scolii Profesionale din Hâncești să lucreze la ei acasă, întemeindu-și o afacere, deschizând locuri noi de muncă, astfel eradicând sărăcia, care ne macină țara.
Ziua de 9 octombrie curent, când s-a desfășurat activitatea în cadrul proiectului „Antreprenoriat inovator și durabil pentru tineri”, a fost chiar o zi cu alură de sărbătoare pentru elevii Școlii Profesionale din Hâncești. A coincis fericit cu Expo-târgul „Roadele toamnei 2020”, la care au fost propuse spre admirație și vânzare produse de patiserie, preparate în atelierul brutarilor, dar și accesorii decorative, măști de protecție confecționate manual, creații vestimentare și alte obiecte din atelierul cusătoreselor. Calitatea și frumusețea confecțiilor, dar și prețul mai mult decât accesibil, nu ne-a lăsat indiferenți, iar în pauză puțin ce mai rămăsese pe mese.
Pentru training au fost selectați ab-solvenți de la specialitatea „Brutar” în vârstă de 16-18 ani, ghidați de profesorul Constantin Erhan. Timizi, modești, cuminți, elevii au sorbit cu foarte mare atenție fiecare cuvânt al trainerului internațional Olga Andreev, membră a Asociației Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova. Emoționant, cu un puternic impact motivațional, cuvântul trainerului a dat un imbold spre împlinirea visului prin autodisciplină, dezvoltare personală, gestionare a emoțiilor, muncă asiduă pentru a atinge culmile meseriei alese prin studiere profundă a tainelor ei. Exemple din viața marilor antreprenori, sportivi, actori de succes, îndemnare la lectură, utilizarea cât mai rațională a timpului – toate acestea au trecut ca un fir roșu în discursul talentatei Olga Andreev.
Pas cu pas, elevii au parcurs imaginar drumul spre succesul unei afaceri, și-au expus gândurile și viziunile personale asupra meseriei, care ar putea deveni o afacere, dar și dorința de a munci acasă, alături de cei dragi. Au primit în dar pliante motivaționale, dar și Ghidul „Forme organizatorico-juridice ale întreprinderilor și procedura de înregistrare” – un material foarte util pentru viitorii absolvenți, dornici de a deschide o afacere în Republica Moldova.
Moderatoarea activității, Angela Chicu,redactor-șef al publicației „Vocea poporului”, a subliniat rolul și oportunitatea proiectului pentru tinerii din Moldova, care va avea continuitate prin selectarea celor mai bune idei de afaceri ale tinerilor, participanți la training, pentru a-i ajuta din punct de vedere juridic, dar și a le finanța parțial deschiderea afacerii.
Am plecat de la Școala Profesională din Hâncești cu satisfacția lucrului bine făcut, cu speranța că beneficiarii trainingului vor avea și alte oportunități de motivare și dezvoltare, posedând ca temelie cunoștințele, abilitățile și competențele căpătate pe băncile și în atelierele Scolii Profesionale. Că acești tineri, dornici să muncească acasă, vor fi încurajați și susținuți de către societate, de structurile de stat, pentru a se integra în câmpul muncii și a dezvolta economia țării noastre. Pentru că este foarte dureros când profesioniștii, care s-au format cu finanțarea, chiar și destul de modestă, din bugetul de stat, pleacă spre a munci și ridica economia altor state, fiindu-le încurajată plecarea chiar de cei care ar trebui să-i susțină să rămână și să-și împlinească visul acasă.
Am participat cu mult interes la Târgul Idelor de Afaceri în luna noiembrie a anului trecut, care a avut drept obiectiv creșterea potențialului antreprenorial în rândul absolvenților prin dezvoltarea culturii anteprenoriale și îmbunătățirea competitivității, fiind organizat un concurs între cele mai bune idei de afaceri. M-a entuziasmat mult ce am văzut atunci: tineri foarte bine pregătiți profesional și-au prezentat ideea de afaceri în domeniul construcțiilor, al brutăriei sau cusătoriei. Am văzut obiecte lucrate de mâinile lor: porți de metal, care îmbinau frumos elementele din fier forjat, pâinică împletită cu dragoste și dăruire, obiecte de vestimentație, croite după ultima modă… Atunci am conchis: acești tineri sunt apți de a relansa economia Moldovei, doar cu o singură condiție – să rămână acasă. Ar mai fi o condiție în acest sens: să fie susținuți și încurajați de organele de stat, nu împiedicați.
Școala Profesională din orașul Hâncești, a fost fondată în 1982. Instruiește muncitori calificați în domeniul construcțiilor, dar și cusătorese și brutari. Este o instituție de învățământ vocațional cunoscută pe piața muncii din Republica Moldova, grație eforturilor depuse de corpul profesoral și de maiștri, condus cu inspirație de către directorul Ludmila Petrușan. Aici li se oferă o formare profesională de calitate și educație pentru carieră discipolilor cărora le place să muncească.
Nu pot să nu menționez și gestul Angelei Chicu din finalul zilei frumoase de 9 octombrie, acum, în calitate de scriitoare pentru copii. Domnia sa a făcut o donație generoasă de carte pentru bibliotecile școlilor din raionul Hâncești, „ABC. Minienciclopedie pentru elevi”, a cărei autoare este, va bucura mult elevii claselor primare.
Ana CIMPOIEȘU, reprezentanta CNSM în raionul Hâncești