4 December 2024
Chisinau
Varia

Nina Munteanu, o femeie inimoasă, care și-a dedicat toată viața cărților

Loading
Varia Nina Munteanu, o femeie inimoasă, care și-a dedicat toată viața cărților
Nina Munteanu, o femeie inimoasă, care și-a dedicat toată viața cărților
jurnaltv.md

M-am împrietenit cu bibli­oteca în clasele primare. Diriginta ne-a dus în sala mare de la etajul doi al școlii imediat cum am înce­put cu toții a citi cursiv. De îndată ce am deschis ușa, în față au apărut patru trepte din lemn care te duceau în jos. Păreau imense atunci. Bibliotecara, fără să se ridi­ce de la masa ei din fundul sălii, ridică ochii și parcă ne scană pe fiecare în parte. Era clar ce fel de literatură urma să ne propună, ca să ne fie interesant și să dorim să revenim.

De această primă vizită de­pindeau multe în viață, căci dacă elevului nu-i place prima întâlni­re cu biblioteca, atât îl mai vezi pe acolo. „Sunt două lucruri esențiale care te vor face înțelept – cărțile pe care le citești și oame­nii pe care-i întâlnești”, ne spuse bibliotecara. Și noi cu toții am promis atunci să citim cât mai mult.

Bibliotecile de astăzi sunt total diferite de cele de acum 20 de ani. Deși o vreme fuseseră cam pustii, acum în sălile bibliotecilor e mul­tă lume: persoane adulte, elevi, copii de grădiniță. Cu toții gă­sesc aici oaza de liniște, inspirație, distracție. Pentru a deveni atrac­tive, a fost schimbat formatul bi­bliotecilor. Când moldovenii au început a pleca masiv din țară, datorită programului „Novate­ca”, peste 1000 de biblioteci au fost dotate cu computere. Astfel, bătrânii de la sate au învățat să utilizeze calculatoarele și primalor dorință a fost să comunice vir­tual cu odraslele lor din străină­tate.

Apoi, în biblioteci au fost create condiții ca elevii să-și poa­tă face temele, să studieze limbi străine. S-a găsit soluție și pen­tru femeile cu copii mici. Acestea puteau veni la bibliotecă împre­ună cu copilașii și, în timp ce un educator se ocupa de micuți, fe­meile se relaxau citind o carte, navigând pe internet sau partici­pând la discuții într-un grup de interese. Într-un cuvânt, astăzi bi­bliotecile sunt inima comunității. E o apreciere dată de utilizatori.

 

Biblioteca, inima comunității

Nina Munteanu este bibliote­car prin vocație. Pentru dumnea­ei, biblioteca, unde a muncit peste 46 de ani, este la fel de scumpă ca și propria casă. În acești ani s-a schimbat mult viața Ninei Munteanu, dar și a bibliotecii „Petru Cărare” din comuna Zaim, Căușeni. Își amintește că, atunci când a fost angajată, biblioteca era amenajată într-o cămăruță mică și erau acolo vreo 3000 de cărți. Acum, însă, biblioteca din Zaim este una spațioasă, moder­nă, care poate servi drept model. Bibliotecara este totuși tristă că astăzi tinerii nu mai vor să lucreze la bibliotecă, din cauza salariului mic. Spune că vin specialiști tineri, dar, după ce primesc primul sala­riu, pleacă și nu mai reușesc să se apropie sufletește de carte.

Ea susține dezvoltarea tehno­logiilor informaționale, dar zice ca a făcut un legământ cu cartea și e fidelă acesteia. „Calculatoare­le și telefoanele moderne nu vor înlocui niciodată cartea”, spune bibliotecara.

Nina Munteanu este șefă a bi­bliotecii din anul 1974, fiind unul dintre cei mai devotați bibliote­cari din raionul Căușeni, cetățean de onoare al comunei Zaim.

Astăzi, biblioteca din localitate are un fond de carte, de ediții pe­riodice și alte publicații de peste 11 mii de exemplare și peste 400 de cititori. Biblioteca posedă și un Centru de internet, deschis în no­iembrie 2014. Din 2008, în incinta bibliotecii este și un muzeu etno­grafic „Casa Mare”.

Pe 23 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Bibliotecarului, care este în strânsă legătură cu Ziua Internațională a Cărții. Cu această ocazie, redacția „Vocea poporului” le urează multă sănă­tate bibliotecarilor, celor care ne-au oferit cartea potrivită în mo­mentul potrivit, contribuind astfel la formarea și cultivarea noastră ca personalitate.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand