22 iulie 2024
Chisinau
Social

Nina Cebotari, singura femeie macaragiu de la SA „Termoelectrica”

Loading
Social Nina Cebotari, singura femeie macaragiu de la SA „Termoelectrica”
Nina Cebotari, singura femeie macaragiu de la SA „Termoelectrica”
Vocea poporului

O meserie cu standarde înalte, responsabilități uriaşe și care ar pu­tea băga spaimă şi în cei mai cura­joşi bărbaţi. De aproape 30 de ani, cabina macaralei i-a devenit a doua casă, iar odată urcată în „biroul” său, nu coboară până nu termină ce are de făcut. Vorbim despre Nina Cebotari, membră de sindicat din cadrul Societății pe Acțiuni „Termo­electrica”, singura femeie macara­giu de la întreprindere.

Este femeia care a ales din întâmplare să spargă stereotipurile şi să se facă remarcată în domenii care sunt practicate preponde­rent de bărbaţi.

În copilărie, ca orice fată, se vedea medic, profesoară, frizeriță sau bucătăreasă. Când a crescut, a ales să se facă bucătăreasă, mun­cind o perioadă într-o cantină din Chișinău. De la bucătăreasă până la macaragiu nu au fost decât câțiva pași. „Am ajuns macaragiu din întâmplare. După ce am lucrat bucătă­reasă, mi s-a propus să aleg și alte meserii, care erau libere la întreprinderea unde lu­cram. Pe atunci era un loc liber de maca­ragiu. Mi-am spus: de ce să nu încerc?”, își amintește femeia.

Acum, din cele trei echipe de macara­gii de la „Termoelectrica”, ea este singura femeie. „Știți, este interesant și nu regret pentru nici o clipă că am ales această me­serie, chiar dacă este destul de periculoasă. Trebuie să porți răspundere nu doar pen­tru obiectul pe care îl ridici, dar și pentru oameni. Macaraua este aceeași mașină pe care o conduci și trebuie să o simți”, ne spu­ne Nina Cebotari.

 

Nu are frică de înălțime

Nu-i este frică de înălțime și spune că acesta ar fi principalul impediment pentru o astfel de meserie. „Atunci când am decis să fiu macaragiu, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă urc în macara să văd dacă nu am frică de înălțime. Dacă nu ai frică, este deja un plus, că restul le înveți. Până a mă urca în ea să execut lucrări, am urmat șase luni de cursuri”, își amintește Nina Ce­botari.

Profesia de macaragist cere multă res­ponsabilitate și putere de concentrație, ne spune angajata. „Sunt greutăți mari pe care, până le ridici, transpiri în spate, de parcă le duci tu. Într-adevăr, ai emoții. Ridicăm greutăți de până la 40 de tone. Trebuie mul­tă răbdare și dăruire. La toate se adaugă și buna dispoziție. Să ai zâmbet pe față și speranța că pentru orice problemă întâlnită se găsește și răspuns. Sunt colegi care chiar m-au întrebat: „doamna Nina, dar dumnea­voastră aveți probleme? Mereu sunteți bi­nedispusă și cu zâmbetul pe buze”. Zic: „ca orice om, am și eu probleme, doar că ele rămân după poartă. Am intrat la serviciu, am zâmbit. Colegii nu trebuie să știe ce este în sufletul meu”, a povestit angajata.

 

Protejată de colegi

Și, cum face parte dintr-un colectiv de bărbați, doamna Nina ne spune că se simte nu doar mândră că muncește aici, dar e și protejată. „Uneori sunt chiar alintată. Dacă apare vreo comandă, îmi zic că se duc ei, chiar dacă este rândul meu. Ne împăcăm foarte bine. Suntem prietenoși. Chiar dacă uneori ei mai sunt fără dispoziție, le mai zic o glumă, le mai povestesc ceva hazliu și le trece totul”, ne-a mărturisit Nina Cebotari.

În tot ceea ce face, o susține nu doar fa­milia, dar și cei care o cunosc. „Acasă și toți cei care mă cunosc sunt obișnuiți cu munca mea. De fire sunt mai bărbătoasă, mă implic în munci pe care trebuie să le facă un băr­bat. Uit atunci că sunt femeie. Lucrul este lucru și trebuie să-l îndeplinești. Da, fiind femeie, poate ar fi trebuit să mă uit la alte lucruri, dar mie îmi place fierul. Orice profe­sie poate fi pentru femei dacă îți place”, ne spune zâmbind Nina Cebotari.

„Practic această meserie de aproape 30 de ani şi, dacă ar fi să o iau de la înce-put, tot macaragiu m-aş face”, ni s-a des­tăinuit femeia despre profesia pe care o iubeşte atât de mult.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand