4 December 2024
Chisinau
Dialoguri

Nicolae GARAZ: „Lucrătorul din cultură nu este apreciat la justa lui valoare”

Loading
Dialoguri Nicolae GARAZ: „Lucrătorul din cultură nu este apreciat la justa lui valoare”
Nicolae GARAZ: „Lucrătorul din cultură nu este apreciat la justa lui valoare”

garaz

 

Recent, săptămânalul „Vocea poporului” a avut oportunitatea de a discuta pe marginea problemelor stringente cu care se confruntă cei mai frumoşi oameni ai societăţii, cei care ne aduc sărbătoarea în case, în suflet şi buna dispoziţie – lucrătorii din domeniul culturii. Interlocutorul nostru a fost Nicolae Garaz, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova.

 

– Dle Nicolae Garaz, cum e firesc, în această perioadă a anului, obiş­nuim să facem bilanțuri, pronosticuri, planuri de viitor. Spuneţi-ne, vă rog, ce înseamnă cultura pentru o societate?

 

– Cultura înseamnă Civilizaţie, „rafi­nament al minţii” şi, desigur, rezultatele acestui rafinament sunt Arta şi Educaţia. Aceasta este o condiţie de bază prin care se poate măsura „starea de bine” a unui popor. Incontestabil, aceasta este un indi­cator care se referă la gradul de evoluţie al societăţii. Cultura mai este și un factor im­portant de dezvoltare socială şi comunita­ră, în contextul dezvoltării durabile și are multiple implicaţii, cum ar fi: artă, istorie, literatură, tradiţii şi patrimoniu.

Cultura este expresia identităţii, în diferitele ei trepte de la individual la naţi­onal, şi miză a diversităţii, capabilă să ac­cepte diferenţa, acestea fiind valori esen­ţiale care trebuie asumate şi susţinute. Şi, nu în ultimul rând, Cultura este mesage­rul care ne-a dus faima în lume ca Neam, ca Ţară cu un popor muncitor, talentat şi dornic de pace.

– În condiţiile mai puţin favora­bile ale anului 2015, care este si­tuaţia la zi în domeniul culturii şi cu ce probleme se confruntă anga­jaţii?

 

– Situaţia în domeniul culturii lasă mult de dorit. Salariile mizere sunt cea mai stringentă problemă a angajaților din cul­tură. Condiţiile de muncă, de asemenea, se cer a fi îmbunătăţite. Instituțiile culturale din mediul rural se află într-o stare deplo­rabilă. Acestea nu sunt încălzite, acoperi­şurile curg, există cazuri când instituțiile de cultură sunt deconectate de la curentul electric. Imaginaţi-vă în ce condiţii lucrea­ză bietele angajate de la biblioteci sau case de cultură. Pe lângă condiţii anevoioase, salariile sunt foarte mici, după cum am mai menţionat. Retribuția în domeniu e cea mai mică la nivel de țară, în compara­ţie cu celelalte ramuri din sectorul buge­tar. Trebuie găsită o modalitate de a rezol­va aceste probleme.

 

Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului „Vocea Poporului”!

 

Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpress SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand