Recent, săptămânalul „Vocea poporului” a avut oportunitatea de a discuta pe marginea problemelor stringente cu care se confruntă cei mai frumoşi oameni ai societăţii, cei care ne aduc sărbătoarea în case, în suflet şi buna dispoziţie – lucrătorii din domeniul culturii. Interlocutorul nostru a fost Nicolae Garaz, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova.
– Dle Nicolae Garaz, cum e firesc, în această perioadă a anului, obişnuim să facem bilanțuri, pronosticuri, planuri de viitor. Spuneţi-ne, vă rog, ce înseamnă cultura pentru o societate?
– Cultura înseamnă Civilizaţie, „rafinament al minţii” şi, desigur, rezultatele acestui rafinament sunt Arta şi Educaţia. Aceasta este o condiţie de bază prin care se poate măsura „starea de bine” a unui popor. Incontestabil, aceasta este un indicator care se referă la gradul de evoluţie al societăţii. Cultura mai este și un factor important de dezvoltare socială şi comunitară, în contextul dezvoltării durabile și are multiple implicaţii, cum ar fi: artă, istorie, literatură, tradiţii şi patrimoniu.
Cultura este expresia identităţii, în diferitele ei trepte de la individual la naţional, şi miză a diversităţii, capabilă să accepte diferenţa, acestea fiind valori esenţiale care trebuie asumate şi susţinute. Şi, nu în ultimul rând, Cultura este mesagerul care ne-a dus faima în lume ca Neam, ca Ţară cu un popor muncitor, talentat şi dornic de pace.
– În condiţiile mai puţin favorabile ale anului 2015, care este situaţia la zi în domeniul culturii şi cu ce probleme se confruntă angajaţii?
– Situaţia în domeniul culturii lasă mult de dorit. Salariile mizere sunt cea mai stringentă problemă a angajaților din cultură. Condiţiile de muncă, de asemenea, se cer a fi îmbunătăţite. Instituțiile culturale din mediul rural se află într-o stare deplorabilă. Acestea nu sunt încălzite, acoperişurile curg, există cazuri când instituțiile de cultură sunt deconectate de la curentul electric. Imaginaţi-vă în ce condiţii lucrează bietele angajate de la biblioteci sau case de cultură. Pe lângă condiţii anevoioase, salariile sunt foarte mici, după cum am mai menţionat. Retribuția în domeniu e cea mai mică la nivel de țară, în comparaţie cu celelalte ramuri din sectorul bugetar. Trebuie găsită o modalitate de a rezolva aceste probleme.
Versiunea completă a articolului este disponibilă doar pentru abonații ziarului „Vocea Poporului”!
Abonamentul poate fi perfectat în cadrul redacției ziarului: str. 31 august 1989, 129, etajul IV, mun. Chisinau, MD-2012, tel:. 373 (22) 23 40 93, tel / fax:. 373 (22) 23 41 96, precum și la întreprinderile: Posta Moldovei SA, Moldpress SA, Pressinform-Curier. Detalii aici.