Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Nerespectarea clauzei de confidenţialitate
La angajare în calitate de șef de depozit, angajatorul a inclus în contractul individual de muncă clauza de confidențialitate. Ce reprezintă aceasta?
Anatol Gorea, Bălți
Prin clauza de confidenţialitate părţile, conform art. 53 din Codul muncii, convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi timp de cel mult doi ani după încetarea acestuia, să nu divulge date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în perioada executării contractului individual de muncă, în condiţiile stabilite de regulamentul intern al unităţii, de contractul colectiv sau de cel individual de muncă. Nerespectarea clauzei de confidenţialitate atrage obligarea părţii vinovate la repararea prejudiciului cauzat.
Dreptul salariatului de a demisiona
Angajatorul îmi cere să scriu cerere de demisie pe motiv că sunt pensionar. Doresc să aflu dacă angajatorul are un astfel de drept.
Constantin Bălan, Chişinău
Angajatorul nu este în drept să vă ceară să depuneţi cerere de demisie. Demisionarea din serviciu este un drept al salariatului, care, potrivit art. 85 din Codul muncii, poate fi aplicat numai la dorinţa acestuia, indiferent dacă este pensionar sau nu. Vârsta de pensionare doar pentru limită de vârstă şi nu pentru un alt tip de pensie, permite angajatorului să aplice procedura de concediere a salariatului, dar nu de demisie. Concedierea salariatului în asemenea caz se bazează pe art. 86, alin. (1), lit. y1) din Codul muncii.