Sistemul de determinare a dizabilităţii şi a capacităţii de muncă rămase va fi reformat. Un concept al acestei reforme urma să fie prezentat Guvernului, până la finele acestei săptămâni, de reprezentanţii Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Ulterior, vor fi pregătite proiectele actelor legislative și normative necesare pentru implementarea acestui concept de reformă.
Actualul sistem are multiple lacune și probleme, scoase deseori în evidență de către cetățeni, a remarcat premierul Pavel Filip în cadrul unei recente şedinţe de Guvern. Printre acestea se numără coruperea la stabilirea dizabilității, precum şi lipsa de transparență şi imparțialitate în procesul de evaluare.
În opinia premierului, pe de o parte, există o inechitate în raport cu cetăţenii, iar pe de alta, şi statul este prejudiciat. În consecinţă, Pavel Filip a solicitat ca reforma sistemului de determinare a dizabilității să fie sincronizată cu cea de reformare a sistemului de pensii, aflată în desfăşurare.
Şi reprezentanţii sindicatelor sunt de părere că reforma sistemului de determinare a dizabilităţii şi a capacităţii de muncă trebuie să fie parte integrantă a reformei sistemului de pensii. Or, pensiile sunt oferite de stat nu doar după principii de vârstă, ci şi de dizabilitate.
Cauzele dizabilităților pentru care se acordă pensie pot fi: boli obişnuite sau profesionale, consecinţe ale avariei de la Cernobîl sau ale serviciului militar, accidente de muncă, precum şi dizabilităţi din copilărie.