Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Neplata salariului ca formă a muncii forţate
Este drept că legislația în vigoare califică neachitarea salariului la timp ca muncă forțată?
Leonid Bratu, Bălţi |
În primul rând, alin. (3) al art. 7 din Codul muncii indică formele muncii forțate (obligatorii) care sunt interzise. În al doilea, alin. (4) al aceluiași articol din Codul munci, pentru prima dată în legislația națională, atribuie la munca forţată (obligatorie) încălcarea termenelor stabilite de plată a salariului sau achitarea parţială a acestuia, precum și cerinţa angajatorului faţă de salariat de a-şi îndeplini obligaţiile de muncă în lipsa unor sisteme de protecţie colectivă sau individuală ori în cazul în care îndeplinirea lucrării cerute poate pune în pericol viaţa sau sănătatea salariatului.
Cazuri și condiții în care este interzisă concedierea salariaților
Angajatorul nostru nu prea dorește să se împace cu unele prevederi ale legislației ce protejează salariații în cazul concedierii. De aceea, dorim să cunoaștem mai bine în ce cazuri nu se admite concedierea salariatului?
Vasile Turcu, Strășeni |
Legislația prevede cazurile concrete și condițiile în care concedierea salariaților este interzisă. Și anume, potrivit alin. (2) al art. 86 din Codul muncii, cu excepţia cazului de lichidare a unităţii, nu se admite concedierea, adică desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durata determinată, dacă salariatul se află: în concediu medical; în concediu de odihnă anual; în concediu de studii; în concediu de maternitate; în concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de trei ani; în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani; în perioada îndeplinirii obligaţiilor de stat sau obşteşti; în perioada detaşării.