În Moldova a fost lansat proiectul de formare profesională în domeniul giuvaiergeriei şi designului. Este un proiect inedit şi pentru prima dată specialişti în domeniu din Germania vor instrui 15 persoane care au îmbrățișat această artă nobilă.
Un grup constituit din meşteri populari din ţară, studenți și profesori, preţde câteva luni, vor fi instruiţi de Nana si Jurgen Prestel din oraşul Idar-Obers-tein, oraşunde, începând cu sec. XV, s-au extras, prelucrat şi comercializat pietre preţioase. Geografic, regiunea muntoasă Saar, cu dimensiuni de 30×30 km sau, mai este numită Deutsche Edelsteinstrasse – drumul pietrelor preţioase. Datorită acestui orăşel în care se prelucrează pietre preţioase, cu o populaţie de 24 de mii de locuitori, Germania ocupă primul loc în lume în comercializarea bijuteriilor.
Acţiunea de instruire se desfăşoară în cadrul unui proiect de dezvoltare profesională, care a fost lansat la inițiativa Asociației Femeilor Profesioniste și de Afaceri din Moldova, preşedintele căreia este Angela Chicu. Cei care vor urma cursul de instruire vor învăța să confecționeze bijuterii solicitate atât pe piața internă, cât și pe cea europeană.
Scopul proiectului este formarea profesională și deschiderea în Moldova a unor noi locuri de muncă în perspectivă. Proiectul prevede trei module, dintre care două sunt teoretice şi se vor desfăşura în Moldova, iar al treilea, practic, va avea loc în Germania. „Am implicat și femeile și tinerii, ca să-și deschidă o afacere în curând, după ce vor termina aceste cursuri, să poată să câștige un ban aici, pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Angela Chicu. Este cunoscut faptul că anume femeile şi tinerii sunt păturile cele mai vulnerabile, de aceea ne-am și axat pe acestea, a mai menţionat Angela Chicu.
Cei care învaţă meseria de bijutier spun că în afară de faptul că acest lucru le aduce satisfacţie, totodată, ei niciodată nu vor rămâne fără o bucată de pâine. „Dacă e să fiu sincer, nu este ceea ce mi-am imaginat eu. E mult mai complicat și mult, mult mai interesant. Ies lucruri foarte frumoase, cum ar fi, de exemplu, o astfel de brățară”, a remarcat un participant la cursuri.
Experții din Germania spun că vor pune accentul pe designul și stilul bijuteriilor moderne reieșind din cultura națională. „Eu încă trebuie să-mi creez o părere pentru a lucra cu fiecare în mod individual şi a le dezvolta abilităţile. Încă nu am văzut lucrările tuturor participanților la trening. Am văzut lucrările profesorilor de aici și am rămas plăcut surprinsă și consider că sunt la un nivel foarte bun”, a precizat Nana Prestel, academician și designer din Germania.
Profesorii colegiului din capitală „Mon-dostud−Art”, pe baza căruia se desfăşoară instruirile şi care pregăteşte bijutieri, spun că specialiștii din acest domeniu nu duc lipsă de oferte de muncă.
„Vreau să spun că toți absolvenții colegiului nostru, practic, sunt angajați în câmpul muncii. Ei lucrează în aceste ateliere, unii ajung chiar șefi de atelier”, a mărturisit directorul colegiului, Victor Sâli.
Proiectul de dezvoltare profesională a bijutierilor este sprijinit financiar de către Camera de Comerț a Germaniei și Asociația Femeilor Balcanice din Busi-nessul Mic și Mijlociu cu sediul la Sofia.