3 October 2024
Chisinau
Social

Neînțelegerile de ordin politic au lăsat profesorii fără salarii

Loading
Social Neînțelegerile de ordin politic au lăsat profesorii fără salarii
Neînțelegerile de ordin politic au lăsat profesorii fără salarii
tv8.md

Revoltați că nu și-au ridicat salari­ile de două luni, zeci de profesori, educatori și asistenți sociali au pro­testat, în una din zilele trecute, la sediul Consiliului Raional Criuleni. S-a întâmplat după ce președintele raionului, Pavel Spînu, cel care pune semnătura pe documente, a fost suspendat din funcție. Abia după ce oamenii și-au arătat nemulțumirea, s-a decis ca actele de salarizare să poată fi semnate de secretara Con­siliului.

Cu pancarte în mâini, cei aproximativ 60 de angajați ai instituțiilor de învățământ din Criuleni au intrat chiar la începutul ședinței Consiliului Raional. Oamenii spun că le-a ajuns cuțitul la os. Nu și-au mai luat salariile din luna august. Alături de ei au fost și reprezentanți ai Federației Sin­dicale a Educației şi Științei (FSEȘ), în per­soana președintelui Ghenadie Donos și a vicepreședintei Nadejda Lavric.

Discuțiile între pedagogi și consilieri au fost tensionate. „Noi trăim strict din salariu, nu avem alte surse de venit. Cineva mi-a zis să fac rezerve, dar din ce? Din salariile astea mizere nu poți face rezerve. Noi avem cre­dite și alte cheltuieli. Ce înseamnă asta?”, a menționat una dintre protestatare.

„Vin facturile. Și nu numai salariul, dar și instituțiile de învățământ sunt blocate. Im­posibil de făcut orice operație financiară. Imposibil de cumpărat produse”, a adăugat o altă profesoară.

Lucrurile s-au blocat la începutul lunii septembrie, când un grup de consilieri au votat pentru ca președintele raionului, Pa­vel Spînu, să fie suspendat din funcție timp de o lună, iar o comisie specială să deschi­dă o anchetă internă pe numele acestuia. El este acuzat că ar fi luat decizii ilegale și că ar fi accidentat mașina de serviciu, pe care a reparat-o, în secret, din banii publici.

Problema e că atunci consilierii raio­nali nu au stabilit cine ar putea îndeplini atribuțiile președintelui raionului, inclusiv să semneze actele financiare. Din acest motiv, fără salarii au rămas nu doar profe­sorii și educatori, dar și funcționarii publici din primării, medicii din spitalul raional și asistenții sociali.

„Parcă nu suntem funcționari publici, dar niște oameni străini. După ultimele modifi­cări care s-au operat la Legea privind siste­mul unitar de salarizare în sectorul buge­tar, am rămas o parte dintre angajați și la cheremul deciziilor Consiliului local.  Sunt funcționari publici care, astăzi, la fel ca și pedagogii, nu și-au primit salariile. Vă rog să găsiți soluții, dar să nu vă ghidați de con­junctura politică”, s-a arătat revoltată o altă funcționară.

 

Reuniți în ședință

Acum câteva zile, consilierii din Criuleni s-au reunit în ședință, după o notificare trimisă de Cancelaria de Stat, care a cali­ficat drept ilegală decizia de suspendare a președintelui de raion și a recomandat restabilirea lui în funcție. Unii consilieri nu s-au lăsat însă convinși, acuzându-l pe Spînu că i-a lăsat fără bani pe profesori timp de două luni. Mai ales că decizia de suspendare din funcție ar fi expirat încă pe data de 5 octombrie, când acesta ar fi putut reveni la muncă cel puțin pentru a semna actele financiare.

„A fost o zi importantă pentru dumnea­voastră. Ziua Internațională a Profesorului. Ar fi fost un gest frumos să iasă la lucru și să semneze actele respective pentru salari­zarea lucrătorilor. Mă bucur că sunteți as­tăzi aici și vă apărați drepturile”, a declarat consilierul raional Aureliu Borș.

Într-un final, s-a decis că Pavel Spînu nu va fi restabilit în funcție, dar s-a votat ca secretara Consiliului Raional Criuleni să fie împuternicită să semneze actele fisca­le, cât timp președintele raionului lipsește. Pentru asta au votat 17 consilieri din cei 28 prezenți în sală.

 

Au găsit soluția potrivită

„Decizia ar putea fi contestată, dar pentru moment este singura care ar re­zolva problema respectivă. Am asistat la ședință, am încercat să aducem și ar­gumentele noastre, ale pedagogilor. Au fost mai multe opțiuni. S-a ales o varian­tă care a întrunit majoritatea voturilor. Foarte mult sperăm că această decizie va fi aprobată și va fi în corespundere cu legislația Republicii Moldova. Și nu va fi contestată ca să nu fie continuat acest blocaj”, a menționat președintele FSEȘ, Ghenadie Donos.

Pe de altă parte, președintele raio­nului, Pavel Spînu, susține că atât deci­zia de a împuternici secretara Consiliului Raional să semneze, cât și cea de a-l sus­penda din funcție, sunt ilegale. Asta pen­tru că, potrivit lui, finanțele publice pot fi gestionate de către un singur om – președintele raionului. Săptămâna trecută, acesta a atacat hotărârea Consiliului raional în instanța de judecată.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand