Cele mai eficiente practici existente pe plan extern de aplicare a normelor europene ce țin de negocierile colective, experiențele pozitive și negative la acest capitol au fost studiate de responsabilii de domeniile protecție social-economică și juridică ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), dar și de sindicaliști din teritoriu, în cadrul unui seminar desfăşurat timp de două zile la Institutul Muncii din capitală.
Ovidiu Jurca, expert internaţional al OIM, a vorbit despre strategiile şi practicile de negociere, experienţa UE la acest capitol.
„O bună practică pe care aș dori să o găsesc înrădăcinată în Republica Moldova ar fi efectul convențiilor, al negocierilor colective, materializate în contracte. Convenția este un document care se aprobă la nivel național sau internațional și are nevoie de ratificare pentru a intra în vigoare, pe când contractul devine obligatoriu pentru semnatari, devine lege a părților și de asta aș vrea să văd în Moldova împământenită instituția contractului colectiv de muncă la nivel național, precum și de ramură. Acest document stipulează obligativitatea părților, și de bună credință, și de rea credință și prevede sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor contractului”, a spus Ovidiu Jurca.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare