24 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Muncitorii necalificați, solicitarea fizică și retribuirea muncii lor

Loading
Cetăţeanul şi legea Muncitorii necalificați, solicitarea fizică și retribuirea muncii lor
Muncitorii necalificați, solicitarea fizică și retribuirea muncii lor
bani.md

Ce înseamnă „muncitor necalificat” și ce locuri de muncă poate ocupa? Care este norma de ridicare a încăr­căturilor pentru un hamal și pentru o femeie de serviciu care face curățenie în birouri? Ce salariu lunar li se cuvine și cum se calculează acesta?

Simion Caragia, Chișinău

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

În mod concret, un muncitor necalificat este o persoană care nu deține o calificare specifică. Acest lucru înseamnă că nu a absolvit nici o formă de învățământ profesional și nici nu a urmat un curs de califi­care în domeniul în care activează. Dar, totodată, astăzi, suntem mar­tori la faptul că o persoană poate îmbrățișa munca necalificată nu din lipsă de competențe, ci ca răs­puns la nevoile cotidiene. Salariul se achită potrivit funcției deținute.

Muncitorii necalificați pot avea ocupații care nu necesită califi­care, cum sunt cele prevăzute în Grupa Majoră 9 din Clasificatorul Ocupațiilor din Republica Moldova (CORM 006-2021).

Conform definiției CORM, mun­citorii necalificați/muncitoarele ne­calificate execută sarcini simple și de rutină, care pot necesita folosi­rea unor unelte/utilaje manuale și un efort fizic considerabil.

Atribuțiile realizate de către muncitorii necalificați/muncitoa­rele necalificate de obicei includ: curățarea, suplinirea produselor și realizarea acțiunilor de întreținere de bază în apartamente, case, bu­cătării, hoteluri, birouri și în alte clădiri; spălarea mașinilor și a fe­restrelor; ajutarea în bucătărie și efectuarea unor sarcini simple la prepararea alimentelor; livrarea de mesaje sau bunuri; transportarea bagajelor și manipularea bagajelor și a mărfurilor; suplinirea aparatelor de vânzare (automat); colectarea și sortarea deșeurilor; măturarea străzilor și a locurilor similare; exe­cutarea diverselor sarcini simple în agricultură, pescuit, vânătoare; exe­cutarea unor sarcini simple legate de minerit, construcție și fabricație, inclusiv sortarea produselor; am­balarea și dezambalarea produse­lor manual și suplinirea rafturilor (cu produse); acordarea diverselor servicii stradale; pedalarea sau ghi­darea  manuală a vehiculelor pen­tru a transporta pasageri/pasagere și mărfuri; conducerea vehiculelor sau a mijloacelor cu tracțiune ani­mală.

Așadar, pentru exercitarea unei asemenea funcții nu este cerută o anumită calificare, funcțiile respec­tive putând fi ocupate de persoane care corespund criteriilor stabilite de angajator.

Muncitorii care activează în sectorul bugetar sunt salarizați în baza Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar (anexa 10). Con­form anexei respective, muncitorii necalificați se încadrează în clasele de salarizare 1–9.

Potrivit funcției „Muncitor neca­lificat”, cu clasele de salarizare 1–6, se stabilește salariul de bază pen­tru următoarele funcții: muncitor necalificat în grădinărit, agricultură, exploatări forestiere, silvicultură, construcții, la întreținerea de dru­muri, poduri, baraje, tocilar (per­soană care se ocupă cu ascuțirea instrumentelor), afișor, cărăuș, curățitor încălțăminte, curățitor teritorii/conducte de gunoi, mar­cator, măturător, portar, hamal, ușier, menajeră, femeie de serviciu, îngrijitor încăperi de producție și de serviciu, îngrijitor spații verzi, curățătoreasă, lenjereasă, spălă­toreasă, spălător veselă, gardero-bier, muncitor auxiliar și alte func-ții muncitorești atribuite la grupa „Muncitori necalificați”, conform Clasificatorului Ocupațiilor.

Clasa de salarizare stabilită în tabel pentru funcția „Hamal” se aplică hamalilor ocupați la încărca­rea (descărcarea) în (din) vagoane, automobile și din alt transport cu încărcături de până la 50 kg și la prelucrarea încărcăturilor în cadrul unității (depozitului), iar la încăr­carea încărcăturilor ce depășesc 50 kg sau a încărcăturilor înghe-țate și/sau nocive – clasa de sala­rizare se majorează cu două clase succesive.

De exemplu: Ați fost angajat într-o instituție din sectorul buge­tar, în funcția de hamal cu clasa de salarizare 8 (coeficientul de sa­larizare 1,16), la un post ce nece­sită deplasarea încărcăturilor ce depășesc 50 kg.

Astfel, salariul dvs. va constitui 5000 de lei, fiind format din urmă­toarele componente:

  • Salariul de bază: 2300 x 1,16 = 2668 lei
  • 2668 + 266,8 + 1300  = 4234,8 + 765,2 = 5000 lei, unde:
  • 2300 lei – valoarea de referință;
  • 266,8 lei – spor de performanță (2668 x 10%);
  • 1300 de lei – spor lunar în va­loare fixă;
  • 765,2 lei – plata compensatorie (5000-4234,8).

În sectorul real, angajatorul, de asemenea, este obligat să vă achi­te salariul minim, în mărime de 5000 de lei, pentru un program complet de muncă.

În cazul dat, 5000 de lei va constitui salariul de bază. În baza Regulamentului cu privire la re­munerarea muncii în unitate și în funcție de sursele financiare dispo­nibile ale angajatorului, la salariul de 5000 de lei se mai pot achita sporuri pentru vechime în muncă și alte plăți.

Conform Clasificatorului Ocu-pațiilor, menajerii/menajerele și personalul de serviciu în birouri execută diferite sarcini de curățenie cu scopul de a menține curate şi ordonate interioarele şi mobilierul din birouri şi alte unităţi simila­re. Atribuțiile de bază ale acesto­ra includ: curățarea sau aspirarea, spălarea și lustruirea podelelor, a mobilierului și accesoriilor în clă­diri; aruncarea gunoiului, golirea containerelor de gunoi și transpor­tarea deșeurilor în zonele de colec­tare a deșeurilor.

Salariul unei menajere sau al personalului de serviciu în birouri, atât în sectorul bugetar, cât și în sectorul real, nu poate fi mai mic de 5000 de lei.

Astfel, dacă persoana este anga­jată în sectorul bugetar, de exem­plu, pe clasa de salarizare 5, salariul acesteia va constitui:

  • 2300 x 1,09 = 2507 lei
  • 2507 + 250,7 + 1300 = 4057,7
  • 4057,7 + 942,3 = 5000 de lei.

Salariul de bază corespunză­tor pentru îngrijitorii de încăperi de serviciu se stabilește pentru curățenia pe 450 de metri pătrați de spațiu (L270/2018, anexa 10, note, pct. 11).

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand