27 iulie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Munca suplimentară şi condiţiile de retribuţie a acesteia

Loading
Cititorii ne scriu Munca suplimentară şi condiţiile de retribuţie a acesteia
Munca suplimentară şi condiţiile de retribuţie a acesteia

 

 

lucru-supra-plan

Foto: realitatea.md

„Lucrez în ture de 24 de ore, după care urmează o peri­oadă de repaus de 48 de ore. De regulă, într-o lună fac 10 ture, uneori însă 11. În cazul în care fac 11 ture, patronul oricum mă plăteşte ca şi pen­tru 10, motivând prin faptul că sunt angajat cu salariu fix. Uneori, în cazul în care nu sunt de ajuns cadre, iau ture suplimentare (în afara orarului de muncă), pe care firma le achită în mod cin­stit. Cum rămâne cu tura a 11-a, unde e adevărul în ca­zul dat?

 

Oleg Antohi, Bălți

 

Potrivit şefului Departamentu­lui juridic al Confederaţiei Naţio­nale a Sindicatelor din Moldova, Ion Preguza, regimul de muncă indicat în întrebarea de mai sus, în caz că durata timpului de mun­că constituie 24 de ore, nu cores­punde reglementărilor legale. Mai mult decât atât, acesta constituie o încălcare a prevederilor art. 100 din Codul muncii, care dispune că durata zilnică maximă a timpului de muncă nu poate depăși 10 ore în limitele duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămâ­nă. În același timp, pentru anumi­te genuri de activitate, unități sau profesii, potrivit aceluiași articol din Codul muncii, angajatorul poa­te stabili doar în temeiul convenției colective o durată zilnică a timpu­lui de muncă de 12 ore, urmată de o perioadă de repaus de cel puțin 24 de ore.

Autorul scrisorii nu a indicat durata concretă a zilei de muncă (a schimbului de muncă), și nici timpul lucrat. În caz că a activat pe schimburi cu o durată de 24 de ore, el este în drept să solicite retribuirea muncii prestate în condițiile mun­cii suplimentare (art. 157 din Codul muncii), adică pentru primele două ore – în mărime de cel puțin 1,5 sa­larii de bază stabilite pe unitate de timp, iar pentru orele următoare – cel puțin în mărime dublă.

În cazul retribuirii muncii în acord cu aplicarea sistemului tari­far de salarizare, retribuirea mun­cii suplimentare se efectuează în condițiile alin. (2) al art. 157 din Codul muncii, a mai precizat şeful Departamentului juridic al CNSM.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand