20 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Munca la negru, un flagel caracteristic nu numai pentru Moldova

Loading
Без рубрики Munca la negru, un flagel caracteristic nu numai pentru Moldova
Munca la negru, un flagel caracteristic nu numai pentru Moldova

 

 

munca-la-negru

Foto: rferl.org

În perioada 17-19 septembrie, la Erevan, Armenia, a avut loc o reuniune subregională vizând economia informală, organizată de ITUC–PERC (Confederația Internațională a Sindicatelor– Consiliul Regional Pa­neuropean). Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată la acest forum de Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM.

 

Petru Chiriac ne-a rele­vat, la întoarcerea din capitala Armeniei, că problema principală abordată în cadrul seminarului respectiv ține de acțiunile sindicatelor în condițiile ocupației informale.

„Confederația Internațională a Sindicatelor, de comun acord cu Consiliul Regional Paneuro­pean, cu sprijinul Biroului Orga-nizației Internaționale a Muncii din Moscova, au pus în discuție la Erevan problema cea mai stringentă la momentul actual, munca la negru în regiunile din CSI. La seminar au participat nouă centre sindicale național-interramurale”.

Vicepreședintele CNSM a sub­liniat că problemele de bază dez­bătute au fost ocupația informală și aportul sindicatelor pentru transferarea economiei informa­le în economie formală. De ase­menea, s-a pus ca scop formarea unui potențial de participare a sindicatelor din regiune la cre­area proceselor normative pe problema dată, ce trebuie să facă OIM, Confederația Mondială a Muncii și Consiliul Panregional.

Petru Chiriac a prezentat la seminarul din Erevan o comuni­care despre ocuparea informală în Republica Moldova, în care a încercat să răspundă la întreba­rea de ce munca la negru este o problemă pentru dezvoltarea so­cial-economică a Republicii Mol­dova?

„Munca la negru comportă riscuri pentru angajat: salaria­tul rămâne fără protecția soci­ală astăzi și în viitor. Munca la negru comportă riscuri pentru agenții economici, fiind vorba de concurența neloială, lipsa acce­sului la credite, precum şi riscuri juridice. Munca la negru com­portă riscuri pentru stat: este vorba de reducerea veniturilor la bugetul de stat, la cel social și de asigurare de sănătate, reducerea calității serviciilor sociale. Potri­vit datelor BNS, activitatea la ne­gru se ridică la 31% din numărul total al celor angajați în câmpul muncii sau 362.800 de persoa­ne”, a subliniat vicepreședintele CNSM.

 

Apreciați de experții instituțiilor internaționale

 

Domnia sa a relevat că cei mai mulți angajați la negru sunt în astfel de ramuri, precum: agri­cultură, comerț, construcții, întreprinderile mici și mijlocii, unde se fac plăți în numerar și se folosește munca sezonieră. Potrivit rezultatelor diverselor cercetări, salariul în plic consti­tuie 40% din plățile totale ale ce­lor ocupați în sectorul informal. Suma achitată în plic se ridică la 15,5 miliarde de lei (1,1 mlrd. de dolari SUA) sau 31,1% din fondul de salarii. Pierderile bugetului de la evaziunea fiscală se ridică la 5,6 miliarde de lei (0,4 mlrd. dolari).

Petru Chiriac a menționat că orientările noastre sunt co­recte și că am fost apreciați de experții din instituțiile superi­oare ale OIM, ale Confederației Internaționale a Sindicatelor, de către PERC. „În Moldova există o activitate directă în domeniul relațiilor cu partenerii sociali, Guvern–Patronat–Sindicate. Avem programul nostru concret, care este aprobat prin Hotărâ­rea de Guvern nr. 477 cu privire la minimizarea muncii la negru și a eliberării salariilor în plic. Am mai înaintat propuneri su­plimentare la planul de acțiuni în acest context și așteptăm ca această activitate să ducă la di­minuarea maximă a ocupării in­formale, deoarece aceasta duce la creșterea economiei subterane. În acest sens, experții au căzut de acord ca, în contextul planurilor, al acțiunilor pe care le-am inițiat, să facem demersuri oficiale către aceste instanțe superioare, pen­tru ca acestea să ia măsuri și să ne conjugăm eforturile”.

Vicepreședintele CNSM a sub­liniat că lucrurile sunt destul de fragile în contextul dat, fiindcă nu peste tot se ia în considerație munca la negru, eliberarea sala­riilor în plic. „În acest sens, a fost elaborat un proiect de document, de recomandare din partea OIM cu participarea noastră pentru a-l îmbunătăți, ca mai apoi să fie pus în discuție la nivelul OIM în luna noiembrie. Am venit cu o concepție nouă ca să contribu­im la definitivarea proiectului de document care trebuie să fie dez­bătut în iunie 2015, la sesiunea Conferinței OIM privind trecerea economiei informale la econo­mia formală, și să se adopte o decizie în acest sens. Noi salutăm inițiativa respectivă, deoarece situația la acest capitol este des­tul de gravă în Moldova”.

Petru Chiriac a mai spus că experți de talie mondială au vorbit despre analize, despre po­liticile economiei informale la nivelul tuturor structurilor in-ternaționale, fiindcă munca la negru e un flagel care afectează foarte multe țări.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand