Ultimul an a fost unul de coșmar pentru multe femei. Și nu mă tem să exagerez cu această afirmație. Acest lucru îl demonstrează și diverse studii efectuate de unele organizații internaționale, care au constatat că, în această perioadă, femeile au luat pe umerii lor mult mai multe obligații decât aveau anterior. De exemplu, fiind nevoite să lucreze de acasă, au început să aloce și mai mult timp treburilor casnice, deși trebuiau să facă față și obligațiunilor de serviciu, în același timp.
Apoi, de asemenea, lor le-a revenit rolul de a supraveghea și a-i ajuta pe copii la lecțiile online. În plus, 6% dintre femeile chestionate în cadrul unui sondaj efectuat de către PNUD-UNFPA Moldova, au recunoscut că au fost supuse violenței domestice (în principal, fizică și emoțională).
Cine ar putea nega acest lucru? Iată că, în această perioadă destul de dificilă, Comisia de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a decis să nu stea cu mâinile în sân, ci să organizeze diferite activități ca să informeze sindicaliștii despre noutățile legislative care le pot ușura viața într-o anumită măsură.
Unul din evenimentele pe care îl putem cataloga ca fiind de informare și de susținere a avut loc recent, evident, în regim online. Astfel, în acea zi a avut loc un seminar de instruire a activului sindical din raionul Ungheni. În principal, specialiștii au vorbit despre subiecte precum pro-tecția social-economică a salariaților: particularitățile Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, stabilirea și achitarea indemnizațiilor pentru pierderea capacității de muncă, modificări în legislație privind stabilirea și plata prestațiilor sociale.
Promovarea drepturilor și intereselor membrilor de sindicat
Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, formator la seminar, i-a informat pe sindicaliști despre activitățile desfășurate de Comisie în ultima perioadă și despre obiectivele urmărite la capitolul promovarea muncii decente și ocrotirea sănătății, combaterea violenței împotriva femeilor și a tuturor formelor de discriminare, informarea salariaților, în special, din mediul rural. Ea a îndemnat participanții la seminar să fie activi și să promoveze drepturile și interesele membrilor de sindicat la toate nivelurile.
Activul sindical din Ungheni este dornic de a afla noutăți
Unul dintre susținătorii Comisiei de Femei, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a participat la o serie de evenimente de acest fel, inclusiv la cel despre care vă vorbim, cu implicarea liderilor sindicali de la Ungheni. Petru Chiriac întotdeauna a promovat școlarizarea membrilor de sindicat, deoarece se știe că cu cât salariatul e mai instruit, cu atât e mai greu să fie manipulat și să i se încalce drepturile.
„Prin intermediul experților în dome-niul protecției social-economice, sindica-liștii din raionul Ungheni au posibilitatea să obțină informații de interes comun, vor primi răspunsuri amănunțite la diverse întrebări, iar cunoștințele acumulate vor fi ulterior aplicate în cadrul organizațiilor sindicale, la întreprinderile și instituțiile din raion”, a menționat vicepreședintele CNSM, în debutul evenimentului.
De fapt, activul sindical din raionul Ungheni este unul dornic de a acumula noi și noi cunoștințe. Rodica Lupu, reprezentant al CNSM în raionul Ungheni, a menționat că anume liderii sindicali din raion au solicitat să fie organizat un astfel de seminar, pentru a afla din surse competente despre numeroase schimbări operate în legislație pe parcursul ultimului an. Apoi, un lider sindical trebuie să fie bine instruit, fiind vorba și de rolul și autoritatea sa, dar și de imaginea sindicatelor. Acesta trebuie să știe, în primul rând, ce să le explice membrilor de sindicat, când ei nu sunt la curent cu anumite lucruri, dar și să poată contribui la protecția social-economică a sindicaliștilor.
În cadrul seminarului, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, împreună cu specialiști din cadrul Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), au vorbit despre schimbările și noutățile legislative privind contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorii, tipurile de prestaţii sociale acordate unor categorii de populaţie, a căror finanţare se efectuează de la bugetul de stat prin intermediul CNAS și modalitatea de calculare a acestora, prestaţiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă a salariaţilor prin tratament balneosanatorial, indemnizația acordată la nașterea copiilor, ajutor social și suport financiar de stat pentru unii beneficiari de pensii şi de alocaţii sociale.
Ciclul de seminare ale Comisiei de Femei a CNSM va continua și în alte raioane.