Moratoriul asupra controlului de stat va fi valabil până la sfârşitul lunii septembrie. O hotărâre privind prelungirea acestuia cu încă trei luni a fost aprobată, recent, de membrii Guvernului.
Prim-ministrul Pavel Filip a afirmat în context că moratoriul instituit la începutul acestui an nu a prejudiciat sistemul economic, ba chiar dimpotrivă, a facilitat desfăşurarea activităţii de întreprinzător pe teritoriul ţării noastre. În acelaşi timp, prelungirea moratoriului are scopul de a susţine reforma din sistemul controalelor de stat şi va permite oamenilor de afaceri să activeze fără presiuni până la intrarea în vigoare a anumitor modificări legislative promovate în prezent de Guvern.
Potrivit premierului, suspendarea verificărilor nu înseamnă o relaxare totală a mediului de afaceri, de vreme ce obiectivul urmărit este crearea unui sistem previzibil şi transparent de efectuare a controalelor de stat. Totodată, după ce va fi definitivat mecanismul respectiv, urmează ca activitatea mediului de afaceri să fie verificată şi pe perioada moratoriului, în corespundere cu noile reguli ce ar urma să fie transparente şi previzibile.
Pavel Filip şi-a argumentat iniţiativa de instituire a acestui moratoriu prin dorinţa de a contribui la crearea în ţara noastră a unui mediu de afaceri atractiv. În opinia sa, acesta ar fi indispensabil pentru atragerea investiţiilor, achitarea salariilor, colectarea impozitelor în bugetul de stat şi plata indemnizaţiilor sociale.
Pe perioada moratoriului, controalele pot fi efectuate doar dacă intervin situaţii de pericol asupra vieţii, sănătăţii, ordinii publice, securităţii economice sau asupra mediului.
Pe de altă parte, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi-au exprimat din start dezacordul în legătură cu
această iniţiativă.
În opinia lor, nu poate fi adus nici un argument fondat în susţinerea propunerii de instituire a moratoriului asupra controlului de stat ce vizează Inspectoratul de Stat al Muncii.
Or, aceasta, cu siguranţă, expune unor riscuri sporite viața și sănătatea lucrătorilor la locul de lucru şi chiar poate duce la înteţirea accidentelor de muncă şi încurajarea muncii nedeclarate.