6 December 2024
Chisinau
Social

Moldovenii revin la muncă peste hotare, dar unii rămân blocați acasă

Loading
Social Moldovenii revin la muncă peste hotare, dar unii rămân blocați acasă
Moldovenii revin la muncă peste hotare, dar unii rămân blocați acasă
agora.md

Criza provocată de COVID-19, la fel ca și în alte țări, a lovit dur și Re­publica Moldova. Potrivit datelor statistice, practic, fiecare al patrulea cetățean își câștigă permanent sau temporar existența peste hotare, iar pandemia a fost o lovitură grea pentru venituri și siguranța zilei de mâine.

Cei mai afectați au fost „migranții circu­lari”, lucrătorii care circulă între casă și țara unde câștigă un ban pentru a-și întreține familia. Timp de mai bine de trei luni, mulți dintre aceștia s-au pomenit blocați în Mol­dova, fără posibilitatea de a se întoarce la locurile de muncă din străinătate care le întrețin familiile, dar nici aici nu aveau unde să muncească.

„Au fost câteva luni de tensiune. Bani nu aveam unde câștiga și ne-am împru­mutat. Nici soția nu lucrează. Vă dați sea­ma cum ne descurcăm în astfel de situație. De aici nu te poți duce, fiindcă sunt închi­se hotarele, în țara ta nu ai unde munci… M-a telefonat șeful de la Moscova, că reiau munca în construcție și mi-au spus să merg. Mi-au trimis și un certificat cu drept de muncă și sper să pot trece vama. Voi sta și în carantină 14 zile, dacă va fi necesar, numai să mă văd la lucru”, ne spune Tudor Moraru, pe care l-am găsit zilele trecute la Gara de Nord, unde urma să urce în autocarul de pe ruta Chișinău- Moscova.

Printre cei care s-au pomenit blocați acasă este și Cristian. De mai bine de 11 ani, acesta petrece mai mult timp peste hotare decât în Republica Moldova, eco­nomisind treptat pentru o mică afacere de familie – un club de noapte. Cristian lucra în construcții în Germania și se afla trei luni acolo, iar o lună – acasă, ocupându-se de afacere.

„M-am întors acasă la sfârşitul lui martie pentru o lună, ca de obicei. Atunci când a fost declarată starea de urgență, credeam că-mi voi redirecționa eforturile pentru a-mi dezvolta afacerea. Acum, însă, nu pot nici să deschid afacerea mea în Moldova, nici să plec în Germania, chiar dacă mai am un loc de muncă acolo”, spune el.

Majoritatea migranților bărbați din Re­publica Moldova pleacă peste hotare pen­tru a lucra în construcții, agricultură sau în domeniul serviciilor în țări precum Rusia, Israel și în state din Uniunea Europeană, în timp ce femeile lucrează ca îngrijitoare casnice și în domeniul serviciilor în Italia, în alte țări europene și în Israel.

Pandemia provocată de noul corona­virus a afectat situaţia la locul de muncă pentru mulţi dintre angajaţii din Republica Moldova. Datele Biroului Naţional de Sta­tistică (BNS) arată că, în primul trimestru al acestui an, peste 33 de mii de cetățeni s-au trezit în şomaj tehnic, cu program re­dus sau chiar în concediu forţat neplătit. Cele mai afectate din cauza pandemiei au fost femeile – 53,7%, iar bărbații au fost afectaţi în proporţie de doar 46%, ei ocu­pând aproape 52% din numărul total de angajaţi.

 

Pandemia a afectat și angajații care aveau un loc de muncă în țară

 

În urma unui sondaj sociologic, s-a constatat că foarte multe femei s-au re­tras parţial sau total din câmpul muncii pentru a îngriji copiii, după ce şcolile şi grădiniţele s-au închis din cauza pan-demiei. 34 la sută dintre angajați nu au mai lucrat după ce compania lor şi-a sistat activitatea, 29% au fost nevoiţi să-şi ia concediul anual de odihnă, 28 la sută au fost trimişi în concediu forţat ne­plătit, iar 6% s-au aflat în şomaj tehnic.

În comparaţie cu primul trimestru al anului 2019, în acest an, numărul lucră­torilor în concedii fără plată s-a mărit de 3,5 ori, al celor în concedii anuale au cres­cut de 2,9 ori, iar al celor aflaţi în şomaj tehnic – de 1,6 ori.

Numărul persoanelor care au muncit de la domiciliu a crescut de 2,5 ori în acest an, comparativ cu primul trimestru al anu­lui trecut. Fiecare a doua persoană dintre cele care au lucrat la domiciliu declară că a muncit 40 de ore pe săptămână şi chiar mai mult.ый оплачиваемый отпуск, выросло в 2,9 раза, а число работников, приостановивших тру­довую деятельность в связи с техническим простоем, – в 1,6 раза. Число тех, кто тру­дился в режиме удаленной работы, уве­личилось в нынешнем году в 2,5 раза по сравнению с первым кварталом прошлого года. Каждый второй из тех, кто перешел на режим удаленной работы, заявил, что тру­дился по 40 часов в неделю и даже больше.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand