Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova nu este interesată doar de apărarea drepturilor salariaţilor din țară, ci şi a migranţilor moldoveni care şi-au găsit un loc de muncă peste hotare. Şi, deoarece problemele migranţilor nu sunt doar ale ţărilor de origine, ci şi ale statelor de destinaţie, organismele internaţionale şi sindicatele din Moldova caută împreună soluţii pentru acestea.
„Republica Moldova are mulți muncitori migranți, Italia fiind una din cele mai importante țări de destinație. Cu toate acestea, o parte dintre lucrătorii migranți sunt supuși unor riscuri cauzate de condițiile periculoase de muncă și de trai din țările de destinație. Rolul sindicatelor este esențial în promovarea eficientă a respectării drepturilor omului și a celor ce țin de muncă”, a menționat Oleg Budza, președintele CNSM. Totodată, din cauza plecării masive a cetățenilor apți de muncă, în Republica Moldova este mare criză de specialiști calificați în diverse domenii. Anume din acest motiv, guvernul elaborează politici pentru a-i convinge pe conaționalii noștri plecați peste hotare să revină acasă și să investească în economia națională.
Recent, conducerea sindicatelor din Moldova a fost vizitată de reprezentanţi ai Biroului Relații cu Diaspora (BRD) din cadrul Cancelariei de Stat și ai Ministerului Muncii și Politicilor Sociale din Republica Italiană și ai Agenției Veneto Lavoro din Italia. Agenda delegației din Italia a mai inclus întrevederi cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ai Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Organizației Internaționale pentru Migrație etc. Oaspeții au discutat cu toți factorii de decizie despre colaborarea în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților antreprenoriale ale diasporei Republicii Moldova” (DOMDE).
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare