4 December 2024
Chisinau
Social

Moldovenii care nu lucrează legal își pot asigura pensia minima

Loading
Social Moldovenii care nu lucrează legal își pot asigura pensia minima
Moldovenii care nu lucrează legal își pot asigura pensia minima
realitatea.md

Persoanele care se află în pragul vârstei de pensiona­re, însă nu au o vechime în muncă de 15 ani, pot acţio­na retroactiv, pentru a putea beneficia de pensia pentru li­mita de vârstă. Mai exact, ele pot achita o sumă de bani, în Fondul Social, pentru a primi mai apoi o pensie lunară.

Este vorba despre aproape 13 mii de lei pentru fiecare an. Chiar şi aşa, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), numărul celor care cum­pără retroactiv vechimea în mun­că este în creștere. Oamenii care au lucrat toată viața cu contracte de muncă nu au nevoie de astfel de servicii. În schimb, mulţi dintre cei care au lucrat „la negru”, ne-au spus că nu cunosc nimic des­pre asta.

Potrivit responsabililor de la  CNAS, posibilitatea cumpărării vechimii în muncă în Republica Moldova a fost introdusă încă pe 1 ianuarie 1999. Astfel, orice persoană care nu lucrează legal în țara noastră, însă vrea să-și asigure o pensie minimă, o poa­te face. Ca să cumpere vechimea în muncă pentru o anumită peri­oadă, cel care  dorește să dețină această asigurare socială trebuie să meargă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale, conform vizei de reședință, deținând și un act de identitate.

„Pentru categoria de persoane angajate, angajatorul are obligația prin lege de a plăti contribuții de asigurări sociale. Cât privește persoanele care nu sunt angaja­te, pot fi casnicele sau din o altă categorie. Deci, cadrul normativ, legislația le oferă posibilitatea de a se asigura individual”, ne-a ex­plicat Clara Sorocean, şefa Direc­ţiei generale evidenţa individuală a contribuţiilor de la CNAS.

 

Numărul persoanelor, în creștere

Potrivit reprezentanţilor CNAS, după încheierea contractului, se achita o contribuție pentru un an, care este stabilită în Legea bu­getului asigurărilor sociale. Con­tractul de asigurare benevolă a pensiei minime poate fi achitat și în rate. Cuantumul pentru o lună de zile este de 1070 de lei. Datele statistice arată că este în creştere numărul doritorilor de a beneficia de o pensie minimă, la atingerea vârstei, iar cel mai des solicită acest lucru proprietarii de terenuri agricole.

„Pentru anul 2022, aceasta constituie 12.838 de lei. În anul 2021 au fost înregistrate 204 per­soane fizice care au încheiat con­tract individual de asigurări socia­le. Pentru prima jumătate a anului 2022, avem 97 de persoane fizice care deja au încheiat contract in­dividual de asigurări sociale și 134 de persoane – proprietari de teren agricol”, ne mai spune Sorocean.

 

Informați, dar neasigurați

Şi în timp ce unii oamenii ne-au recunoscut că nu muncesc legal, dar nici nu cunosc nimic despre posibilitatea de a cumpăra vechi­mea în muncă, pentru a-și asigura pensia minimă, alţii s-au dovedit a fi mai informaţi.

„Nu lucrez legal, dar nici nu sunt informată despre asta. Dar, în principiu, aș fi de acord. Totuși, fiecare are nevoie de o pensie și trebuie să se asigure cumva” , ne spune un chișinăuian.

Oameni care au lucrat oficial spun că nu au avut nevoie de acest serviciu. Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestru doi al anului curent, munca nedeclarată în rândul salariaților a constituit 6,2%, față de 6,6% în trimestrul doi al anului 2021. Practica de an­gajare fără perfectarea contracte­lor individuale de muncă, doar în baza unor înțelegeri verbale, este mai frecventă printre bărbați – 8%, decât printre femei – 4,4%. În sectorul informal au lucrat 16,1% din totalul persoanelor ocupate în economie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand