3 iulie 2024
Chisinau
Economie

„Moldova se află într-o furtună perfectă de creştere a preţurilor”

Loading
Economie „Moldova se află într-o furtună perfectă de creştere a preţurilor”
„Moldova se află într-o furtună perfectă de creştere a preţurilor”
noticiasaominuto.com

Pe lângă carburanți, care se scumpesc practic în fiecare zi, s-au scumpit și unele produse alimentare. Prețul la legume, la carne și, în special, la dulciuri, a crescut simțitor în ultima lună.

Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), în luna septem­brie anul curent, prețurile medii de consum au crescut cu aproape 7%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. O majorare cu 8,31% au înregistrat produsele alimen­tare și cu 8,62% – cele nealimen­tare. Totodată, în septembrie, faţă de august, legumele au fost mai scumpe cu aproape 20 la sută.  În lista scumpirilor sunt lactatele, pâi­nea și crupele.

La Piața Centrală din capitală, prețurile afișate la tarabe i-a lăsat mască pe unii cumpărători care demult nu mai fuseseră prin piață. Cei mai uluiți de noile prețuri s-au arătat bătrânii, care spun că pensia, fie chiar și majorată, nu le ajunge decât de pâine. De partea cealaltă, și negustorii se plâng că nu le mai merg vânzările, din cauză că nu are cine să le cumpere marfa.

„Am o pensie puțin peste două mii de lei. Spuneți-mi, vă rog, ce pot cumpăra cu acești bani? Avem de plătit facturi, de cumpărat me­dicamente și mâncare. În Moldo­va, unii pensionari nu trăiesc, dar supraviețuiesc”, ni se plânge unul dintre cumpărătorii de la Piața Centrală, care tocmai își procura­se niște cartofi. Carnea de porc, de vită și cea de găină s-a scumpit cu aproximativ trei lei la kg.

 

Scumpiri și la mărfuri nealimentare

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, în luna septembrie anul curent, față de august 2021, au fost înregistrate creșteri semni­ficative de prețuri la gaz lichefiat – cu 8,3%, cărbune – cu 6,1%, mobilă și echipamente de uz casnic – cu 3,9%, benzină – cu 3,1%, lemne pentru foc – cu 2,7%, motorină – cu 2,4%. Administratorul une­ia dintre cele mai mari companii importatoare de cărbune din țara noastră ne-a confirmat că prețul s-a majorat cu cel puțin o mie de lei la o tonă, dar spune că asta nu depinde de cei care aduc cărbune în țară, ci de furnizorii de la care ei procură. Și mai trist este că, potri­vit acestuia, produsele energetice, cel mai probabil, vor continua să se scumpească.

„Ținând cont că lumea cum­pără cărbune ca să economiseas­că gazul natural, se înregistrează o majorare foarte mare, prețul la cărbune va crește cu 30% față de sezonul trecut. Și, din câte cunoaștem, o să se mai majoreze. Nu știm cu cât, dar vor mai fi niște schimbări de prețuri”, susține Radu Avram, agent economic.

 

Majorările erau de așteptat

Alexandru Fală, expert în macro­economie la Expert Grup, conside­ră că acest lucru era de așteptat, întrucât cărbunii s-au scumpit pe piața mondială. În consecință, populația din RM va fi afectată destul de semnificativ. „Noi sun­tem dependenți de evoluțiile de pe piața mondială. Dacă pe piața mondială se scumpesc produsele energetice, și noi vom fi afectați. Evident, populația va fi afectată de această creștere. Din punctul aces­ta de vedere, e un fenomen care are influențe negative asupra nive­lului de trai al populației”, remarcă Alexandru Fală.

Și expertul economic Veaceslav Ioniță susține că R. Moldova se află în mijlocul unei furtuni de creștere a prețurilor, un factor de bază fiind cel internațional. „Moldova în pre­zent se află într-o furtună perfectă de creştere a preţurilor, care este cauzată în cea mai mare parte de evoluțiile de pe plan extern. Cel mai vulnerabil grup îl constituie pensionarii, iar cel mai critic seg­ment este gazul natural şi încăl­zirea termică centralizată. Bătrânii şi sectorul energetic, acestea sunt cele două priorităţi majore care ar trebui să fie în atenția autorităţilor pentru perioada imediat următoa­re”, a menționat Veaceslav Ioniță.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand