În anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare pentru susținerea populației în sezonul rece, care va include compensațiile aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, cu gaz sau energie electrică, precum și ajutorul financiar sub formă de plată monetară lunară pentru familiile care utilizează combustibili solizi.
Explicații în acest sens a prezentat Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Măsura vine în contextul integrării ajutorului pentru perioada rece a anului în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice.
Pentru a beneficia de compensații la energie în sezonul rece, din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, solicitanții vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie. Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la ajutorul pentru perioada rece a anului până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, vor primi prestația echivalentă ajutorului, adică 700 de lei lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.
Înregistrarea în sistemul informațional se va face prin completarea unei cereri online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau de bibliotecarii din localitate.
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a menționat că în anul acesta solicitanții de ajutor vor fi minuțios verificați. Deci, prima sursă sunt datele oferite de gospodărie, a doua sursă sunt datele care există în sistemul public și al treilea tip de informație sunt datele de la furnizorii de energie.
Verificări din mai multe surse
„Noi încercăm să aflăm cât mai multe informații despre gospodăria care urmează să beneficieze de ajutor. Vom verifica datele din trei surse. În primul rând, vorbim de datele care sunt oferite de către gospodărie, persoanele vor indica venitul pentru ultimele șase luni, vor indica codul personal. În baza acelui cod personal, sistemul automat va verifica toate datele care sunt pentru acea persoană și pentru persoanele din gospodărie de la Fisc. Apoi, se vor obține date și de la Cadastru, ca să vedem câte bunuri imobile dețin. De asemenea, se verifică și informațiile de la Casa Națională de Asigurări Sociale. Cei plecați peste hotare nu vor putea fi declarați ca locuind într-o anumită gospodărie, pentru că vor fi verificate și date de la Poliția de Frontieră”, a explicat ministrul.
Iar cât privesc datele de la furnizorii de energie, atunci când o persoană se înregistrează în sistemul de compensații, indică așa-numitul NLC, adică numărul locului de consum (spre exemplu, dacă consumă gaze, electricitate etc.).
„Noi avem acces la toate datele de la furnizorii de energie și înțelegem care a fost consumul de energie pentru perioada rece a anului trecut, și atunci în sistem în mod automat se clarifică veniturile familiei și consumul. În funcție de raportul dintre venituri și consum, se stabilește gradul de vulnerabilitate. În sistem sunt mai multe filtre, ca să înțelegem și să evităm situațiile în care anumite persoane nu ar declara unele venituri. Această informație va fi utilă pentru cei despre care nu vor exista informații la FISC, CNAS etc.”, a explicat Alexei Buzu.
Spre exemplu, dacă o persoană sau o gospodărie, ipotetic vorbind, spune că venitul ei este de 7.000 de lei pe lună, iar consumul de energie a fost anul trecut de 15.000 de lei, atunci în sistem apare automat o semnalare și persoana respectivă nu poate să se califice pentru un grad de vulnerabilitate mare, pentru că există o discrepanță extrem de mare dintre veniturile declarate și consumul istoric.
De asemenea, în acest an ministerul va avea acces și la datele birourilor de credit. Cetățenilor care aplică și au un credit li se vor verifica veniturile declarate la acele bănci.
„Toate aceste lucruri se vor face în așa mod ca să fie protejate datele cu caracter personal. Noi dorim să avem un sistem just și asta înseamnă că vrem să înțelegem care este venitul gospodăriei și care este consumul, pentru a determina cât mai adecvat gradul de vulnerabilitate energetică”, a menționat ministrul Muncii și Protecției Sociale.