Învăţământul preşcolar din ţara noastră este finanţat de ani de zile cu mult sub necesităţi. Cheltuielile ar trebui majorate, în primul rând, pentru îmbunătăţirea condiţiilor sanitare, a alimentaţiei, dar şi pentru remunerarea angajaţilor. Conform experţilor în materie, investiţiile în educaţia copiilor de până la şapte ani ar trebui majorate cu aproximativ 60 la sută.
Pe lângă faptul că nu alocă suficiente mijloace pentru întreţinerea grădiniţelor, uneori, autorităţile publice îi privează pe reprezentanţii acestora şi de banii pe care îi economisesc cu greu pentru a-i investi în lucrări de reparaţie şi renovare.
„Solicitările de finanţare a lucrărilor de acest gen sunt respinse de către autoritățile publice pe motiv că nu ajung bani. Noi credem că trebuie să rezolvăm totul pe etape – mai întâi facem reparaţii, apoi treptat să cumpărăm, de exemplu, inventarul pentru bucătărie”, a opinat Nina Tulba, directoarea Grădiniţei nr. 1 din oraşul Căuşeni, în cadrul unei discuţii cu reprezentanţi ai redacţiei ziarului „Vocea poporului”, aflaţi în deplasare în teritoriu.
Nina Tulba a adăugat că, în anii trecuţi, din mijloacele financiare ale acestei grădiniţe au fost făcute unele economii, pentru ca ulterior acestea să poată fi investite în anumite achiziţii. Este vorba despre procurarea unei maşini de tocat carne sau de curăţat cartofi. Autorităţile publice locale nu au mai alocat însă grădiniţei nici aceşti bani.
Condiţii de muncă
Datorită relaţiilor bune de conlucrare dintre administraţie şi comitetul sindical de la unitate, în corespundere cu prevederile legislaţiei în vigoare, în cadrul instituţiei a fost efectuată o evaluare a factorilor de risc profesional. În consecinţă, au fost întreprinse mai mult eforturi de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă pentru salariaţi.
De exemplu, a fost reparată spălătoria grădiniţei, unde au fost instalate trei maşini de spălat rufe automat. De asemenea, în toate grupele au fost instalate boilere, pentru ca asistentele de educator, de fiecare dată când trebuie să spele vesela, să nu mai fie nevoite să coboare la bucătărie pentru a aduce apă fierbinte în căldări şi a se expune riscului de a se opări.
Totodată, reprezentanţii sindicatelor şi cei ai administraţiei au obţinut, prin dialog social, ca lucrătorilor
care nu au fost pe parcursul anului în concediu de boală să le fie acordate câte trei zile suplimentare plătite la concediul de odihnă. A fost soluţionată şi o problemă mai veche legată de respectarea drepturilor mamelor care au grijă de copii invalizi.
Sporuri pentru nocivitate
În urma evaluării factorilor de risc profesional, conform legii, partenerii sociali de la unitate au încercat să stabilească unele adaosuri pentru lucrul prestat în condiţii grele şi vătămătoare. Iniţial, factorii de răspundere s-au opus acestei cereri, sub pretextul că dădacelor le-ar fi fost create condiţii mai bune de muncă. Până la urmă, însă, au fost stabilite astfel de sporuri.
„Ele lucrează cu detergenți şi au o intensitate mare a muncii, atunci când trebuie să organizeze rapid alimentarea micuţilor, să spele vesela, să aranjeze pătuţurile. Cu atât mai mult cu cât salariile lunare ale asistentelor de educator, ca şi ale bucătarilor sau lucrătorilor de serviciu, sunt în jur de 1000 de lei”, a remarcat Nina Tulba.
Drept urmare, administratorilor de grădiniţe le este foarte greu să angajeze, în special, bucătărese, care îşi pot câştiga pâinea mult mai bine în altă parte. Şi tinerii specialişti, chiar dacă şi vin să muncească la grădiniţă, de obicei, nu se reţin în posturi mai mult de doi-trei ani.
Frământări fără răspuns
Ajunşi la sapă de lemn, cei care fac parte din personalul tehnic al grădiniţei i se destăinuiesc directoarei că poate le-ar fi un pic mai uşor dacă ar primi măcar 1500 de lei lunar. În pofida remunerării proaste, reprezentanţii primăriei cer să fie impusă o disciplină strictă de serviciu şi chiar organizează frecvent controale în acest scop.
Cu toate acestea, în prezent, există o problemă legată de timpul lucrat peste program, iar autorităţile publice nu se grăbesc să o soluţioneze. Vorba e că anterior grădiniţa activa în regim de 12 ore şi dispunea de câte doi educatori pentru fiecare grupă. Acum, educatorii lucrează câte 10 ore şi 30 de minute, de la 7:30 până la 18:00, iar activitatea pe care o desfăşoară implică o responsabilitate sporită. În astfel de condiţii, administraţia grădiniţei insistă ca cel puţin durata concediului de odihnă al educatorilor să fie de 62 de zile, faţă de 42 în prezent. Solicitarea lor nu este însă acceptată, pe motiv că implică alocări financiare suplimentare. Acestea nu sunt însă atât de substanţiale, dă asigurări Nina Tulba.
Concursul directoarelor
O adevărată provocare, atât pentru autorităţile locale de nivelul unu, cât şi pentru instituţiile preşcolare, au devenit noile reguli de angajare a directorilor de grădiniţe.
„Acest concurs ar trebui să fie organizat de reprezentanţii Direcţiei raionale de învăţământ, nu de angajaţii primăriei. Cum să fie apreciate performanţele unui pedagog de specialişti din alte domenii?! E absurd!”, a remarcat Nina Tulba.
Astfel, în condiţiile în care actuala directoare a grădiniţei nr. 1 din Căuşeni nu mai poate candida pentru un nou mandat în această funcţie, autorităţile locale au anunţat concurs de ocupare a acestei poziţii. Şi, cu toate că se aşteptau la o competiţie acerbă, în concurs s-a înscris un singur candidat. Situaţia nu s-a schimbat nici în cazul concursului repetat.
După ce a susţinut testul, candidata din partea acestei grădiniţe nu a fost numită în funcţie. Autorităţile vor acum să anunţe un nou concurs, sub pretextul că nu ar fi fost respectate procedurile de care tot ele sunt responsabile.
În timp ce autorităţile publice sperau să selecteze în aceste funcţii oameni comozi, ele se lovesc de o altă realitate în care oamenii nu prea doresc să le ocupe. Or, dacă educatoarele muncesc cu o normă şi jumătate şi încă se plâng că nu primesc suficient, atunci leafa directoarei de grădiniţă este şi mai mică, iar responsabilitatea mai mare.
Planuri de viitor
Directoarea grădiniţei se laudă că, din cele 21 de cadre didactice care activează în cadrul instituţiei, 18 au studii superioare, iar 14 şi grad didactic. Instituţia este frecventată de 295 de copii repartizați în 12 grupe de copii de la doi ani, iar uneori şi un an și jumătate. Aici îşi aduc copiii locuitorii din oraş, dar şi din satele învecinate.
Capacitatea totală este de 14 grupe, dar un bloc a fost dat în arendă unui centru pentru copii aflaţi în dificultate. Acesta nu activează, iar până la finele anului în curs expiră termenul de arendă şi administraţia grădiniţei intenţionează să creeze încă o grup şi să amenajeze şi o sală de sport.
Conform normelor în vigoare, copiii sunt alimentaţi în limita a 16,05 lei pe zi, care este uneori depăşită până la 17 sau 18 lei.
Nina Tulba se mândreşte cu faptul că lucrătorii grădiniţei au format un ansamblu artistic care participă la diferite concursuri şi reuşeşte să obţină succese frumoase.
În prezent, 155 de localităţi rurale din ţara noastră nu dispun de grădiniţe, iar copiii frecventează instituţii de învăţământ din alte sate. Potrivit reprezentanţilor autorităţilor locale, grădiniţele se confruntă în prezent cu o lipsă acută de cadre didactice.
În bugetul de stat pentru 2016 sunt prevăzute 2,2 miliarde de lei pentru învăţământul preşcolar.