Interviu cu Mihail Laşcu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Moldova „Sindlex”
– Care este semnificaţia faptului că, pentru prima dată în ultimii ani, poliţiştilor le-au fost achitate orele lucrate peste programul de muncă?
– Sindicatul şi-a asumat, din momentul constituirii, obiectivul să contribuie la iradierea muncii forţate în MAI, prin a revendica remunerarea muncii suplimentare a angajaţilor din sistemul poliţienesc şi a diminua impactul psihologic şi cel financiar din familiile salariaţilor, atunci când aceştia sunt antrenaţi peste program în activităţi de asigurare a ordinii şi securităţii publice.
Anul acesta, în urma agravării situaţiei politice şi social-economice, a intensificării cazurilor de protest şi mitinguri cu un număr impunător de participanţi, poliţiştii, toţi angajaţii din subdiviziunile MAI au fost mobilizaţi la maximum în acțiunile de menţinere a ordinii publice. Astfel, aceştia au muncit în repetate rânduri peste program, depăşind regimul legal de muncă.
Împreună cu partenerii noştri, am solicitat în mod insistent Guvernului, ministerelor de profil ca munca suplimentară în orele de noapte, în zilele de odihnă şi de sărbătoare să fie remunerată. Aici vreau sa evidenţiez aportul ministrului de interne în exerciţiu, care a susţinut revendicările noastre şi a solicitat insistent acordarea mijloacelor suplimentare din bugetul de stat pentru achitarea muncii peste program a angajaţilor MAI.
Este un caz aparte. În ultimii ani nu s-a întâmplat ceva similar, când pentru remunerarea muncii suplimentare se aloca mijloace financiare destinate special pentru aceasta.
– În ce măsură rezolvă plăţile respective problema salariilor acestor angajaţi, care, se ştie, nu sunt mulţumiţi de nivelul actual de remunerare?
– Vreau să vă întreb şi pe dumneavoastră, daca cunoaşteţi salariaţi din administraţia publică centrală şi cea locală care sunt mulţumiţi de salariile pe care le primesc? Eu nu cunosc, poate ar fi cei din sistemul judecătoresc, cărora le-au fost majorate salariile în urma reformelor ce s-au impus în ultimii ani.
Dar devalorizarea monedei naţionale în raport cu principalele valute de referință, majorarea tarifelor la energia electrică, la gazele naturale, scumpirile la produsele alimentare ce se ţin lanţ, precum şi perspectiva scumpirii serviciilor de întreţinere, pun în pericol bunăstarea familiilor, inclusiv a angajaţilor din MAI.
Salariile medii, de 4000-4500 de lei, nu acoperă nici pe departe necesităţile unui trai decent, mai ales că angajaţilor din sistemul poliţienesc li s-au pus restricţii în a munci prin cumul în afara sistemului, în a-şi dezvolta afaceri etc. Desigur, astăzi, cu un salariu de funcţionar public cu statut special e greu să supravieţuieşti.
– Cât de deschişi sunt partenerii dvs. de dialog social?
– Precum am mai menţionat anterior, noi, sindicatul de ramură, am înaintat permanent la adresa partenerilor sociali revendicări privind achitarea orelor suplimentare şi a celor din zilele de odihnă şi de sărbătoare, a celor din timpul de noapte. Nu pot să spun că nu avem o colaborare bună. E una constructivă, deşi uneori există reticență în abordare. Situația în domeniu se schimbă greu în ceea ce privește îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi de muncă ale angajaţilor.
Noi, ca sindicat, reprezentăm angajaţii, factorul uman care munceşte în condiţii grele, pentru care trebuie să cerem respect moral, condiţii de muncă decente şi securitate la locul de muncă, dar şi o remunerare motivantă. Asta vom face permanent şi vom menţine dialogul social cu partenerii noştri în limita unei comunicări eficiente, dar şi de respect reciproc.
– Cum credeţi că ar putea fi obţinute şi celelalte drepturi legale ale poliţiştilor care nu sunt onorate în prezent de autorităţile statului?
– Doar prin negocieri şi abordare serioasă, la nivelul Executivului, dar şi al Parlamentului. Precum și prin sensibilizarea opiniei publice privind rolul poliţiei în viaţa cotidiană. Pentru moment, a fost elaborat şi înaintat Guvernului proiectul legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care, în cazul în care va fi adoptat, va acorda mai multe drepturi materiale, dar si alte avantaje angajaţilor cu statut special şi va exclude unele nedreptăţi sociale.
– Este suficientă majorarea cu 30 la sută a salariilor pentru a acoperi necesităţile acestei categorii de persoane şi a stopa fluctuaţia cadrelor?
– Iniţiativa sindicatului nostru de a majora salariul angajaţilor MAI cu 30% nu reprezintă un moft sindicalist şi nici o mă-sură populistă. Ea vine din analiza ultimelor scumpiri ale produselor şi serviciilor vitale.
Cum poate supravieţui un poliţist cu familia sa în condiţiile în care munceşte doar el şi are la întreţinere soţia și un copil mic? Dar dacă acesta mai şi închiriază un apartament, situația devine și mai grea.
Dacă ne dorim angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne integri, profesionişti şi echidistanți faţă de politic, trebuie sa le asigurăm un salariu care le-ar permite să fie aşa.
Solicitarea noastră de a mări salariul de funcţie cu 30 la sută nici pe departe nu acoperă necesităţile actuale, însă ar micşora povara psihologică şi materială a acestora în vederea întreţinerii familiei.
Cu încetul se face oţetul. Pentru moment ne-am propus să obţinem atât, la anul încă puţin, şi poliţiştilor le va spori încrederea în structurile statului şi nu vor pleca din ţară, pentru a munci în construcţii, la măturat străzi în țări străine, dar vor rămâne „să măture ţara” de elemente criminale, de infractori. Toţi trebuie să înţelegem aceasta.
Ca să fac o comparaţie, anul acesta, Sindicatul „Viitorul” organizaţie-membră, componentă a Federaţiei „SINDLEX”, a înaintat revendicări prim-ministrului Republicii Moldova şi ministrului Educaţiei privind majorarea salariului pedagogilor în mărime de 70 la sută, și ne-am expus regretul față de inițiativa guvernării de a indexa salariul cadrelor didactice în mărime de doar 3%.
– Ce pârghii veţi folosi pentru a convinge autorităţile statului să opereze această majorare de salarii?
– Cea mai bună metodă de convingere a celor de care depinde mărimea salariului angajaților MAI, al poliţiştilor de frontieră, salvatorilor şi pompierilor este cea de a exclude prestaţia acestor categorii de personal cel puţin pentru o zi. În ţară ar începe la propriu dezmăţul infracţional. Oamenii legii stau la straja ordinii publice şi a securităţii cetăţenilor şi merită ca faţă de ei să se ia decizii corecte, care ar motiva venirea noilor angajaţi şi ar stopa fluctuaţia cadrelor cu experienţă. Pentru moment, avem firme particulare de pază la care 90 la sută din personal sunt foşti poliţişti, instruiţi şi pregătiţi pentru a munci în organele statului. Vom utiliza toate metodele de convingere, de dialog social, de revendicare în comisiile parlamentare, iar dacă nu vom fi auziţi, vom aplica mecanismele sindicaliste integral, inclusiv cele internaţionale. Nu se poate ca decalajul dintre salariul poliţistului din Republica Moldova şi cel din țările vecine să fie atât de mare.
– Ce aţi vrea să le uraţi pentru 2016 salariaţilor pe care îi reprezentaţi?
– Sănătate şi bunăstare, pentru că ele prezumă un trai decent, profesionalism şi devotament serviciului şi Patriei, curaj de a înfrunta greutăţile şi riscul profesiei, integritatea profesională şi, desigur să contribuie la educația patriotică a tinerii generații. Anul care vine să aducă angajaţilor membri de sindicat stabilitate şi salarii mai mari, stimă şi încredere din partea cetăţenilor, precum şi respectarea tuturor drepturilor social-economice ale acestora.