În condițiile în care unii salariați sunt nevoiți să stea acasă, iar alții – să activeze de la distanță, în legătură cu situația epidemiologică privind noul coronavirus de tip nou, totuși, o parte dintre angajați ies zilnic la datorie, fiind în contact cu alți oameni. Cum sunt protejați aceștia de COVID-19?
Cinci salariați, cu febră
Sergiu Coteț, președintele comitetului sindical de la Regia „Autosalubritate”, ne-a relatat că doi șoferi ai întreprinderii, care au febră, sunt izolați la domiciliu, aceștia fiind diagnosticați cu infecție respiratorie virală acută și monitorizați de medicii de familie. Responsabilul susține însă că în ambele cazuri nu ar fi vorba de coronavirus.
Liderul sindical a ținut să menționeze că, de când a fost instituită starea excepțională din cauza pandemiei, administrația întreprinderii și angajații din zona de reparație activează în regim închis, fără a se permite accesul persoanelor străine pe teritoriul regiei. Totodată, șoferii, hamalii, lucrătorii de la gunoiștea municipală și de la stația de transbordare a deșeurilor lucrează cu măști, mănuși, își tratează mâinile cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool și au la îndemână șervețele umede antibacteriene. Potrivit lui Sergiu Coteț, toți angajații Regiei „Autosalubritate” vor primi salarii în proporție de 100%.
Și trei lucrători din cei 42 ai Direcției generale transport public și căi de comunicații din subordinea primăriei capitalei se află în concediu medical, din cauza febrei. „Este vorba de contabila unității, de o femeie de serviciu și de un al treilea salariat, în etate”, a detaliat, pentru „Vocea poporului”, Serafim Cojocaru, președintele comitetului sindical din cadrul direcției.
„Medicii care au consultat pacienții respectivi spun că nu e vorba de coronavirus, dar le-a recomandat să se trateze acasă, izolați”, a adăugat sursa citată.
Măsuri de protecție
Lavrentie Râjalo, președintele comitetului sindical de la Regia Transport Electric Chișinău (RTEC), ne-a relatat că, înainte de a ieși pe linie, șoferilor și taxatorilor li se verifică temperatura, iar cei care au mai mult 36,6 grade sunt trimiși să se trateze acasă. Totodată, ei sunt examinați zilnic și de medicul narcolog, iar în caz că sunt băuți, nu li se permite să iasă pe rută. În fiecare zi, șoferii și taxatorii sunt asigurați cu măști și cu mănuși noi de protecție, fiecare unitate de transport fiind dotată cu dezinfectanți. Printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale din cadrul Guvernului, de miercuri, troleibuzele și autobuzele care circulă în raza municipiilor Chișinău și Bălți, vor circula fără taxatori, o perioadă de două săptămâni, pentru a minimaliza riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 a acestei categorii de angajați.
Liderul sindical de la RTEC a precizat că șoferii și taxatorii care au ieșit la muncă în timpul pandemiei sunt remunerați în funcție de numărul de ore lucrate, dar li se plătește și pentru ore de staționare a mijlocului de transport. O formulă similară de calculare a salariului, ore lucrate plus ore de staționare, este aplicată și la Parcul Urban de Autobuze.
Zilnic, 15-20 de salariați ai Asociației de Gospodărire a Spa-țiilor Verzi din Chișinău sunt antrenați în dezinfectarea parcurilor, a terenurilor de joacă și de sport, iar aceste activități au loc noaptea, până la ora 8.00 dimineața, pentru a evita contaminarea cu COVID-19, ne-a relevat Stanislav Ceaglei, președintele comitetului sindical din cadrul asociației. După o săptămână de muncă, acești angajați au parte de o săptămână de odihnă, timp în care alți 15-20 de colegi de-ai lor sunt antrenați în dezinfectare.
SA „Termoelectrica” a anunțat că a suspendat temporar activitatea Centrului comercial de deservire și relații cu consumatorii, pentru a proteja sănătatea clienților și a angajaților săi.