Peste 100 de ambasadori ai educației de calitate vor informa, pe parcursul următorilor ani, și vor oferi consultații membrilor comunităților din care fac parte cu privire la reformele din domeniul educației.
Aceşti promotori, printre care se numără profesori, primari, agenți economici și alți reprezentanți ai comunităților locale au fost selectaţi din rândul participanţilor la un șir de consultări publice privind modul în care au loc reformele din educație.
Inițiativa în cauză este promovată în proiectului „E DUrabil – Un sistem durabil și eficient de informare, consultare și implicare în procesul reformelor educaționale din Republica Moldova”.
În cadrul proiectului a fost efectuată o cercetare sociologică cu implicarea părinților, a elevilor, profesorilor și a altor membri ai comunităților. Totodată, au fost organizate un şir de consultări publice, axate pe aspecte precum: curriculumul școlar, evaluările naționale, reforma structurală, modul de gestionare a fondurilor alocate educației, absenteismul și abandonul școlar.
Potrivit oficialilor de la Ministerul Educaţiei, rezultatele cercetării efectuate indică clar domeniile în care este nevoie de o mai bună informare a părților interesate în educația de calitate. Totodată, opinia publicului coincide, asupra mai multor probleme, cu direcțiile principale ale reformelor trasate. Astfel, potrivit cercetării, plecarea părinților la muncă peste hotare, lipsa de interes pentru studii și neglijența din partea părinților reprezintă cauzele cele mai frecvente ale abandonului și absenteismului școlar. În acelaşi timp, materiile cele mai utile pentru viață sunt: limba maternă, matematica și limbile străine.