În şedinţa Comitetului Confederal al CNSM, membrii acesteia au lucrat într-un ritm alert, ziua de joi fiind extrem de încărcată şi productivă.
Comitetul Confederal a aprobat o serie de hotărâri ce ţin de activitatea sindicală şi viaţa internă, printre cele mai esenţiale fiind chestiunile cu privire la proiectele de documente ale ședinței Consiliului General al CNSM, care prevăd, între altele, realizarea Strategiei Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova pentru anii 2022-2027 în perioada iunie 2022 – decembrie 2024, Planul de acțiuni al CNSM pentru anul 2025 în vederea realizării Strategiei Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova pentru anii 2022-2027 ş. a.
În şedinţă a fost abordată situaţia dificilă din unele ramuri ale economiei naţionale, fiind lansate propuneri de a intensifica rolul sindicatelor în sectorul real. Igor Zubcu, preşedintele CNSM, a declarat că, dacă va fi cazul, se va trece de la constatări la fapte, acţiuni concrete, inclusiv pichetarea sediilor organizaţiilor de stat de a căror competenţă ţine soluţionarea acestor probleme. Liderii sindicali au convenit să se întrunească în zilele următoare să discute în detaliu problemele respective.
În legătură cu situaţia din ţară, membrii Comitetului Confederal au aprobat o Declaraţie a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, în care se arată, între altele, că CNSM îşi exprimă îngrijorarea faţă de o posibilă majorare a tarifelor la gazele naturale cu 33 la sută de către ANRE, ceea ce va conduce la majorarea în lanţ a tarifelor la energia electrică, termică şi la alte produse şi servicii de primă necesitate.
Totodată, în numele a 285 de mii de membri de sindicat, CNSM a solicitat în regim de urgenţă Guvernului şi Parlamentului, stabilirea, de la 1 ianuarie 2025, a salariului minim de 6000 de lei, majorarea cu 30% a salariilor personalului medical, indexarea indemnizaţiilor pentru îngrijirea copilului pornind de la rata inflaţiei, adoptarea unei legi care să prevadă plafonarea preţurilor la produsele de primă necesitate şi la serviciile prestate populaţiei, inclusiv prin limitarea adaosului comercial ş.a.
În aceeaşi zi, preşedintele CNSM şi cel al Confederaţiei Naţionale a Patronatului au semnat, pentru prima oară, o Convenție colectivă bipartită (nivel național), ajungând la consens ca salariul minim în sectorul real al economiei naționale să fie de 6000 de lei.
Părțile semnatare își asumă obligația să reexamineze cuantumul salariului minim, stabilit prin prezenta Convenție colectivă, la necesitate, dar nu mai rar decât o dată pe an.
Pentru întreprinderile de stat, municipale, societățile pe acțiuni cu capital integral sau majoritar de stat, cuantumul salariului minim, stabilit prin prezenta Convenție colectivă, are caracter de recomandare.
Prezenta Convenție colectivă întră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.