Membrii comitetelor sectoriale de formare profesională din cadrul mai multor ministere, de la sindicate şi din mediul de afaceri din Republica Moldova, au efectuat recent o vizită de studiu în Slovenia, unde s-au familiarizat cu învăţământul profesional din această ţară. Schimbul de experienţă s-a produs în cadrul Proiectului Uniunii Europene cu genericul „Asistenţă tehnică pentru domeniul învățământ şi formare profesională în Republica Moldova”.
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată de Valentina Chiriac, preşedinta Sindicatului Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „SindLUCAS” , Nadejda Rusnac, președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Ușoară, şi Leonard Palii, vicepreședinte al Federației Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „Agroindsind”.
Pentru implementarea politicilor în domeniul învățământului profesional tehnic, în Slovenia funcţionează Centrul de Formare Profesională (CFP). Creată în 1995, instituţia își desfășoară activitatea în patru domenii: analiza necesităților pieței muncii, dezvoltarea programelor de formare profesională, evaluarea și monitorizarea modului de implementare a politicilor educaționale în domeniu, dezvoltarea proiectelor în domeniul învățământului profesional tehnic, finanțate de către UE, precum și din alte fonduri.
Membrii delegaţiei au avut o întrevedere cu directorul Centrului de Învăţământ Profesional, Elido Bandelj, care i-a informat pe participanții la reuniune despre sistemul de învăţământ din Slovenia. Totodată, reprezentanţii sindicatelor au discutat cu membrii comitetelor sectoriale ale Camerei de Comerţ și Industrie şi ai Camerei de Meşteşuguri şi Micului Business din Slovenia. Grupul de lucru din Republica Moldova a fost informat despre aplicarea programelor educaționale pe piaţa muncii, rolul angajatorilor în procesul educaţional, precum şi despre activitatea comitetelor sectoriale de învăţământ profesional.
La etapa actuală, în Slovenia sunt funcționale 10 comitete sectoriale, iar constituirea acestora este reglementată de către
Ministerul Muncii. Activitatea comitetelor respective se axează pe evaluare și propuneri în domeniul pe care îl reprezintă. De exemplu, standardele ocupaționale se elaborează prin intermediul Centrului de Formare Profesională, iar cei care elaborează nemijlocit standardele ocupaționale încheie contracte de prestări servicii cu centrul respectiv. Plățile pentru serviciile prestate sunt simbolice. Delegaţia din ţara noastră a vizitat şi două centre de instruire din oraşul Novo Mesto.
În cadrul vizitei, au fost identificate bune practici, care ar putea fi implementate în Republica Moldova. De exemplu, membrii Camerei Meșteșugarilor au reduceri substanțiale la serviciile comunale, precum și la alte plăți. Totodată, Centrul de Formare Profesională oferă suport metodologic și coordonează, într-o anumită măsură, activitatea comitetelor profesionale.
În Republica Moldova activează şase comitete sectoriale de formare profesională: în construcţii, agricultură şi industria alimentară, în transporturi, tehnologii informaţionale, industria nealimentară şi în comerţ.