16 iunie 2024
Chisinau
Social

Medicii de la două spitale amenință cu greva general

Loading
Social Medicii de la două spitale amenință cu greva general
Medicii de la două spitale amenință cu greva general
facebook.com

Zeci de medici au ieșit iarăși la protest în ziua de marți, 19 decembrie, fiind nemulțumiți de decizia Ministerului Sănătății de a reorganiza două instituții medico-sanitare publice – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalul de Dermatolo­gie și Maladii Comunicabile.

Protestatarii au menționat că nu sunt ghidați de partide politice, pre­cum au fost învinuiți, și acțiunile lor țin de interesele comunității medi­cale. Vizează nu confortul sau disconfortul unor lucrători, dar pune în pericol accesibilitatea serviciilor medicale pentru un domeniu întreg de patologii.

„Dorim să exprimăm profundul dezacord față de decizia de a fuzio­na Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile cu Spitalul de Boli Infecțioase „T. Ciorbă”. Fuziunea propusă este una nediscutată și impusă fără o analiză profundă a impactului asupra calității serviciilor medica­le prestate pacienților. Îndemnăm la o reevaluare a acestei decizii și la deschiderea unui dialog constructiv între autorități și profesioniștii din domeniul sănătății”, a menționat una dintre protestatare.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Ala Nemerenco, pacienţii se vor putea interna, ca și până acum, în ambele spitale. Structurile administrative ale acestor două spitale care sunt separate presupun cheltuieli considerabi­le, respectiv, prin acest proiect ne propunem implementarea unui ma­nagement comun care va permite utilizarea mai eficientă a mijloacelor financiare prevăzute acestor două spitale, susține ministrul.

„Nimeni nu închide aceste spitale, nimeni nu le ia terenul. Aceste lucruri se fac doar ca să realizăm o modernizare a acestor spitale, care au rămas cumva uitate în trecut”, a declarat Ala Nemerenco.

Sindicatele susțin medicii care participă la protest. „Acest proiect nu a fost consultat cu sindicatele. Nu se știe clar ce va urma, care este scopul. Din această cauză au și apărut neînțelegerile. Cu regret, sesizăm că nu există dialog între conducători și angajați”, a declarat anterior Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.

Recent, Ministerul Sănătăţii a propus pentru consultări un proiect de lege privind fuzionarea Spitalului „Toma Ciorbă” din Chişinău cu cel de Dermatologie și Maladii Comunicabile. Angajaţii celor două instituţii se opun, însă, iniţiativei şi au cerut ministerului să renunţe la proiect, cel puţin până va fi consultat cu ei. În caz contrar, vor organiza o grevă generală.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand