29 October 2024
Chisinau
Social

Medicii, cei din prima linie în lupta cu coronavirusul, au nevoie de sprijin

Loading
Social Medicii, cei din prima linie în lupta cu coronavirusul, au nevoie de sprijin
Medicii, cei din prima linie în lupta cu coronavirusul, au nevoie de sprijin
viagginews.com

În timp ce noi stăm acasă, în efortul întregii societăți de a preveni astfel răspândirea temutului virus Covid-19, sunt persoane care își riscă viața pentru a-i salva pe cei infectați. Ei nu stau acasă, ca și majoritatea populației, care se întreabă cu ce să-și ocupe ziua, nu păstrează distanța de un metru și nu pot evita locurile unde sunt persoane infectate. Sunt medicii, eroii noștri de astăzi.

Cei pe care statul i-a umilit ani la rând cu salarii mici, cu condiții de muncă dificile, dar de la care se cerea dăruire maximă în munca pe care o desfășoară zi de zi. Și nu e muncă de contabil, jurnalist sau tractorist, și pentru aceștia fiind important ce face și cum face, dar nu atât de important precum e activitatea unui medic care salvează vieți. A mea, a ta, a copiilor și părinților noștri, căci toți, mai devreme s-au mai târziu, ajungem speriați la ușa doctorului pe care îl implorăm să ne ajute.

Virusul Covid-19 a scos în evidență și mai mult criza sistemului medical din Republica Moldova. Sindicatele și populația speră că poate acum autoritățile vor înțelege cât de important e să le creeze medicilor condiții bune de muncă acasă, în țară. Potrivit da­telor oficiale, pe an, din sistemul sănătății pleacă circa 250 de medici și peste 600 de asistente medicale. Insuficiența de cadre nu este resimțită doar în spitalele în care sunt internați pacienți suspecți de coronavirus, ci în toate instituțiile de profil. Asistentele me­dicale sunt nevoite să facă ture suplimenta­re, pentru că unele colege au copii minori și acum sunt nevoite să stea acasă.

Dar să revenim la cei din prima linie, care tratează bolnavii infectați. Aceștia sunt nevoiți să nu doarmă chiar și 24 de ore la rând și nu au posibilitatea nici să mănânce din cauza fluxului mare de bolnavi.

În aceste vremuri complicate pentru toată lumea, societatea s-a mobilizat în susținerea medicilor, cel puțin să-i încuraje­ze, să le dea o mână de ajutor.

Astfel, în contextul actual al pandemiei la nivel global, în care sistemul medical este zi de zi sub o mai mare presiune și funcționează în permanență pentru siguranța locuitori­lor, un serviciu de taxi din capitală a pus la dispoziția cadrelor medicale 900 de taxiuri pentru călătorii gratuite la și de la cele mai importante spitale din Chișinău.

Cadrele medicale trebuie doar să ape­leze 14222, 14428 sau 14999 și să prezinte legitimația pentru a beneficia de gratuitate. În momentul plasării comenzii telefonice, utilizatorii anunță codul unic asociat aces­tei gratuități – 1122. Călătoriile fără plată sunt disponibile și prin aplicația itaxi, atunci când comenzile sunt făcute cu pornire de la spitalele menționate.

Și HoReCa a făcut un apel către agenții economici să ofere gratuit un prânz cald medicilor de gardă, ca aceștia să prindă puteri. De asemenea, mai multe ONG-uri au anunțat strângere de fonduri pentru instituțiile unde sunt tratați bolnavi de co­ronavirus. Medicii au rămas impresionați de reacția oamenilor și spun că astfel trec mai ușor peste rănile de pe față lăsate de ochelarii de protecție după o tură grea, de costumele sufocante, de riscul la care se ex­pun.

În aceste zile grele, și Federația Sindica­lă „Sănătatea” este alături de membrii săi. Inițial, aceasta a făcut un apel către Minis­terul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să-i asigure pe angajați cu echipament de protecție, astfel încât să nu fie pusă în pe­ricol viața și sănătatea lucrătorilor medicali, dar și a membrilor familiilor lor.

Criza echipamentului de protecție se face resimțită în toate țările europene. EPSU a adresat o scrisoare deschisă statelor mem­bre și Comisiei Europene, solicitând sprijin.

„Apelăm la statele membre, în special, Germania, Franța și Republica Cehă, pentru a debloca și a ușura exportul și a stimula producția în vederea asigurării unui nivel maxim posibil de protecție împotriva viru­sului, de partajare și de coordonare a apro­vizionării instituțiilor medicale. În acest mo­ment este esențial să dispunem de un plan unificat pentru a rezolva deficiențele echi­pamentelor de protecție, inclusiv măștile de față, întărind și lanțul de aprovizionare și producția”, se menționează în apel.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că deocamdată medicii din Republica Moldova sunt asigurați cu cele necesare din donații de la OMS.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand