Anul 2014 a fost numit An al Inovaţiilor pentru copii. Tot anul acesta, mai exact, pe 20 noiembrie, va fi marcată împlinirea a 25 de ani de la adoptarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Cu acest prilej, UNICEF Moldova a lansat Campania informaţională „25 de ani cu dreptul. Cu dreptul copilului”. Ea se va desfășura timp de două luni până la ziua aniversară. Primul eveniment din şirul de activităţi planificate de organizaţie a fost meciul amical de fotbal dintre mai multe echipe de adolescenţi.
Drepturile copilului în Moldova
Republica Moldova a ratificat Convenţia cu privire la drepturile copilului pe data de 25 februarie 1993. Este unicul document internaţional adoptat de marea majoritate a ţărilor lumii. Scopul acestuia este asigurarea protecţiei copiilor şi garantarea drepturilor egale pentru fiecare dintre ei.
Potrivit reprezentantului UNICEF Moldova, Nune Mangasarian, deși au trecut 25 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU şi în Moldova sunt înregistrate progrese considerabile privind respectarea drepturilor copiilor şi ameliorarea vieţii acestora, cum ar fi reducerea ponderii mortalităţii infantile, mai există o serie de probleme care trebuie luate în consideraţie de autorităţi.
„În Convenţie se vorbeşte despre dreptul copiilor de a creşte în familie. Chiar şi pentru copiii orfani sau cei rămaşi fără tutelă trebuie create condiţii pentru a asigura un mediu de familie. Pentru asta există familii adoptive. Totodată, familiile trebuie încurajate să adopte copii”, este sigură Nune Mangasarian.
Amicalul a demonstrat că toți copiii au drepturi egale |
Reprezentantul UNICEF în Moldova a declarat că, pentru a atenţiona opinia publică asupra drepturilor copiilor, s-a recurs la cel mai spectaculos şi popular sport – fotbalul.
„Am ales să dăm startul campaniei printr-un eveniment fotbalistic, deoarece în fotbal toți copiii sunt egali. Convenția cu privire la Drepturile Copilului prevede că toți copiii, indiferent de statut social, dizabilitate, etnie, au drepturi egale”. Noi, adulții – părinți, pedagogi, factori de decizie și întreaga comunitate – purtăm responsabilitate în fața copiilor pentru a le asigura o viaţă fericită și a le oferi șansa unui viitor sănătos”, a declarat domnia sa la ceremonia de lansare.
Amicalul a fost organizat de UNICEF Moldova, în parteneriat cu Federația Moldovenească de Fotbal. Acesta s-a desfășurat pe stadionul Clubului de Fotbal pentru copii și tineri. Echipele au fost mixte – băieți și fete cu vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani. În total, meciul de fotbal a reunit 30 de jucători, având ca și spectatori circa 300 de copii din 10 raioane ale țării, în mare parte, din familii vulnerabile, din instituții rezidențiale, copii cu dizabilități.
„Acest eveniment a demonstrat încă o dată că și fotbalul înseamnă egalitate de șanse. Toți au dreptul să devină buni fotbaliști” a spus Ruslan Berzoi, vicepreședinte al FMF.