Odihna de vară a elevilor va fi organizată, în viitor, conform unui concept inovativ în această materie, care va fi elaborat de specialiştii Ministerului Educaţiei. Cel puţin asta a cerut premierul Pavel Filip în cadrul unei recente şedinţe a Guvernului.
Reprezentanţii aceluiaşi minister urmau să întocmească, până la finele săptămânii trecute, un raport complex privind lucrările de pregătire şi dotare cu utilaj a taberelor de vară pentru şcolarii din ţara noastră.
Premierul a remarcat că, în acest context, au fost purtate discuţii despre faptul că regulamentul de acordare a biletelor pentru odihna copiilor nu a mai fost modificat de multă vreme. De aceea, el a opinat că ar fi bine ca acest act normativ, precum şi alte documente similare, să fie revizuite, iar în consecinţă să fie propus un regulament unic, care să cuprindă mecanisme clare de calculare a costului, de acordare a facilităţilor şi de informare a publicului cu referire la odihna de vară a elevilor.
În opinia lui Mihail Hîncu, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, modificările legate de organizarea odihnei de vară a copiilor ar trebui să se refere, în primul rând, la majorarea alocaţiilor bugetare prevăzute în acest scop şi, eventual, creşterea numărului de bilete de odihnă.
Conform regulamentului în cauză, o parte din biletele de odihnă sunt acordate gratuit elevilor care au obţinut performanţe la studii sau sunt învingători la olimpiadele şcolare şi extraşcolare, precum şi copiilor din familiile defavorizate şi beneficiare de prestaţii sociale.
În acest an, Guvernul preconizează să aloce peste
90 mln. de lei pentru odihna de vară a elevilor. Din această sumă, aproape 80 mln. de lei vor fi transferate consiliilor raionale pentru procurarea biletelor de odihnă la taberele de vară.
Totodată, nouă milioane de lei sunt destinate procurării de bilete de odihnă pentru copiii membrilor de sindicat şi vor fi gestionate de reprezentanţii CNSM, iar alte aproximativ 1,8 mln. de lei – de specialiştii Ministerului Educaţiei.
În acest an, 80 de tabere din ţara noastră vor găzdui în jur de 40 de mii de elevi. Conform estimărilor, costul unei zile de odihnă pentru un copil va varia de la 120 până la 183 de lei.