Membrii Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova au decis să solicite Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective să înainteze Guvernului propunerea de a iniţia procedurile de ratificare a Convenţiei nr. 167 pentru securitatea şi sănătatea în construcţii a Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Potrivit şefului Departamen-tului juridic al CNSM, Ion Preguza, construcţiile constituie unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale. Realizările din acest domeniu, atât în direcţia edificării construcţiilor civile şi industriale, a întreţinerii drumurilor, reabilitării zonelor devastate de calamităţi naturale, dezvoltării regionale, cât şi în asigurarea accesului la electricitate sau comunicaţii, reprezintă beneficii imense pentru întreaga populaţie.
În pofida gradului înalt de mecanizare, întreprinderile din construcţii folosesc în continuare un număr mare de lucrători, cam 7–10 la sută din populaţia aptă de muncă. Întotdeauna a existat însă un preţde plătit pentru dezvoltarea şi activitatea continuă din acest sector.
Deşi datele statistice exacte din acest domeniu, în care multe accidente nu sunt depistate şi raportate, sunt greu de obţinut, de multe ori numărul incidentelor cunoscute, soldate cu decesul angajaţilor, ca şi al celor soldate cu pierderea de ore de muncă, depăşesc cifrele corespunzătoare înregistrate în alte ramuri ale economiei.
Factorii ce contribuie la rata sporită a accidentelor sunt: condiţiile nefavorabile de muncă, numărul mare de lucrători angajaţi fără forme legale, varietatea şi durata de viaţă relativ scurtă a şantierelor de construcţii, numărul mare de meserii şi ocupaţii etc.
În acest context, ratificarea şi implementarea de către ţara noastră a Convenţiei pentru securitate şi sănătate în construcţii, adoptată de Organizaţia Internaţională a Muncii în anul 1988, va contribui la soluţionarea unui şir de probleme cu care se confruntă în prezent salariaţii din acest sector.
De asemenea, acest lucru va determina o abordare mai pragmatică a condiţiilor de muncă în întreprinderi prin creşterea responsabilităţii angajatorilor şi conştientizarea eficienței gestiunii riscurilor în securitatea şi sănătatea în muncă.
Convenţia conţine prevederi pentru diverse genuri de lucrări din sectorul construcţiilor şi precizează responsabilităţile ce revin persoanelor implicate în prevenirea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire.