27 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Măsuri de protejare a salariaților contra bolilor profesionale

Loading
Sanatate Măsuri de protejare a salariaților contra bolilor profesionale
Măsuri de protejare a salariaților contra bolilor profesionale

 

 

la-spital

Foto: vocea.md

În situaţia în care în ţara noastră simplii angajaţi sunt trataţi, de multe ori, ca nişte animale de tracţiune, nevoite să munceas­că în condiţii inumane, Ministerul Sănă­tăţii vine cu o mostră de proiect, menit să protejeze salariatul, într-o oarecare măsu­ră, de indiferenţa patronilor.

 

Potrivit postului tv „Canal 3”, iniţiativa respec­tivă prevede ca denunțarea, cercetarea și evidența bolilor profesionale să devină obligatorii, şi nu opţi­onale, cum a fost până în prezent. Proiectul, dacă va deveni normă, ar putea pune la punct patronii care, nu e un secret, nu-şi prea bat capul de condiţiile în care muncesc angajaţii.

Simion Jigan nu a avut acest privilegiu. El a acti­vat timp de 13 ani în calitate de mecanic la o centrală termică din capitală și, pentru a-şi câştiga bucata de pâine, a îndurat chiar şi geruri de 16 grade Celsius.

”Nu au dat ordin să aprind cazanul și în trei zile m-am îmbolnăvit. Mi-au fost afectate și mâinile, și picioarele. Acum, am aparate la amândouă picioa­re. Mă simt foarte rău, mai ales iarna”, a povestit Simion Jigan.

În aceste condiţii, Ministerul Sănătății propune ca angajatorul să anunțe, în cel mult 24 de ore, dacă există suspiciuni de îmbolnăvire la locul de muncă.

”În prezent, procedura în cauză durează până la jumătate de an, iar proiectul respectiv va prevedea ca aceasta să dureze nu mai mult de o lună. Respon­sabilitatea pentru depistarea circumstanțelor care au dus la apariţia bolii îi va reveni medicului-șef al Centrului de Sănătate Publică”, a precizat Veaceslav Vasiliev, șef de secție la Centrul Național de Sănă­tate Publică.

Dacă se va constata că boala nu a fost provoca­tă de condițiile de la locul actual de muncă, vor fi cercetate și circumstanțele în care a activat anterior salariatul.

În proiect se mai propune ca starea de sănătate a persoanelor diagnosticate cu boli profesionale să fie monitorizată constant. Ulterior, dosarele vor ajun­ge la Arhiva de Stat și Centrul Național de Sănătate Publică, unde vor fi păstrate timp de 50 de ani. Fie­care caz va fi inclus într-un registru special.

Experţii în materie se arată sceptici în privinţa eficienţei acestei iniţiative, mai ales că autorii aces­teia nu au inclus, cel puţin deocamdată, şi sancţiuni pentru angajatorii care vor tăinui cazurile de îmbol­năvire la locul de muncă.

În fiecare an, în întreaga lume, peste două mili­oane de oameni își pierd viața din cauza maladiilor profesionale. Acestea sunt constatările celui mai re­cent raport al Organizației Internaționale a Muncii.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand