Salariaţii membri de sindicat vor beneficia de mai multă protecţie contra riscurilor de accidentare şi de îmbolnăvire la locul de muncă. Un şir de măsuri sunt întreprinse în acest scop în cadrul unui nou proiect, iniţiat de reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Acestea se referă la familiarizarea specialiştilor în materie cu metodele de evaluare a riscurilor profesionale la locul de muncă, editarea unui ghid al celor mai bune practici în domeniu, precum şi la procurarea unui minilaborator pentru efectuarea măsurărilor instrumentale speciale ale nivelului factorilor din mediul de producţie.
În cadrul acestui proiect, miercuri, la Cahul, a avut loc un seminar în domeniul evaluării riscurilor profesionale, la care au participat specialişti în securitatea şi sănătatea în muncă de la întreprinderi. Participanţii au fost familiarizaţi cu prevederile actelor normative legate de securitatea şi sănătatea în muncă, precum şi cu noţiunile de pericole şi factori de risc. Unul dintre obiectivele seminarului a fost formarea de competenţe în ceea ce priveşte evaluarea factorilor de risc, întocmirea fişelor de evaluare a locurilor de muncă, precum şi a planurilor de prevenire şi protecţie.
În corespundere cu agenda evenimentului, participanţii au mai luat cunoştinţă de etapele care trebuie respectate în procesul de evaluare a riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, precum şi cu un şir de exemple din practica existentă în acest domeniu.
După cum ne-a comunicat Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al CNSM, în cadrul proiectului „Suport pentru dezvoltarea serviciilor de securitate și sănătate în muncă” vor mai fi desfășurate alte două seminare regionale la Chișinău și Bălți. Seminarele în cauză au scopul de a spori capacitățile de evaluare a riscurilor profesionale la locul de muncă ale specialiştilor în domeniu de la unităţile economice.
Totodată, pe durata celor două luni de implementare a acestui proiect, un expert din România va elabora și edita un
ghid în domeniul evaluării riscurilor profesionale la locul de muncă.
O altă componentă a proiectului respectiv se referă la procurarea unui minilaborator mobil pentru evaluarea stării reale a condiţiilor de muncă prin efectuarea măsurărilor instrumentale speciale ale nivelului factorilor din mediul de producţie, ce trebuie reflectate în fişa condiţiilor de muncă. Măsurările în cauză se referă la iluminat, viteza aerului, temperatură, umiditate, zgomot, vibrație, determinarea parametrilor ce țin de câmpurile electrice și magnetice etc.
Elena Carchilan a mai remarcat că, pornind de la procesele verbale emise de inspectorii sindicali de muncă în prima jumătate a acestui an, la doar 44 din cele peste 300 de entități la care aceştia au efectuat vizite de lucru au fost evaluate riscurile profesionale. În acelaşi timp, la multe întreprinderi, deşi procesul de evaluare a riscurilor profesionale a fost demarat, acesta nu s-a finalizat cu elaborarea fișelor de evaluare a locurilor de muncă și a planurilor de protecție și prevenire pentru înlăturarea sau atenuarea riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire la locul de muncă.
Proiectul „Suport pentru dezvoltarea serviciilor de securitate și sănătate în muncă” este realizat cu sprijin financiar din partea CNV Internationaal pe parcursul lunilor august şi septembrie ale anului curent.