9 October 2024
Chisinau
Social

Măsurări instrumentale ale factorilor nocivi din mediul ocupaţional

Loading
Social Măsurări instrumentale ale factorilor nocivi din mediul ocupaţional
Măsurări instrumentale ale factorilor nocivi din mediul ocupaţional

mineri

 

După ce a fost utilizat la patru întreprinderi, aparatajul de care dispune Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova pentru măsurările instrumentale necesare în procesul de evaluare a condiţiilor de muncă este folosit şi la stabilirea factorilor de nocivitate din mediul ocupaţional al minerilor care lu­crează în subteran.

 

Astfel de măsurări au fost efec­tuate, joi, la SA „Mina din Chişinău”. În acelaşi timp, Victor Talmaci, pre­şedintele Federaţiei „Sindicons”, susţine că reprezentanţii sindicate­lor sunt gata să meargă pe la toate minele de subteran din ţara noas­tră pentru a măsura valorile unor factori nocivi cum sunt vibraţiile, umiditatea excesivă sau praful.

Scopul principal al acestor evalu­ări este documentarea şi recunoaş­terea ulterioară de către factorii de decizie de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a fap­tului că minerii lucrează în condiţii grele şi nocive, în scopul restabilirii dreptului acestora la pensii de pe principii mai avantajoase.

Reprezentanţii instituţiei vizate au subliniat, în cadrul unei întruniri recente, că pentru aceasta este ne­cesară o nouă evaluare a condiţiilor de muncă din minele de subteran.

Victor Talmaci a remarcat că 

a fost informat de curând de către oficialii aceluiaşi minister că ei ar vrea ca, pe lângă măsurările instru­mentale efectuate cu aparatajul şi expertiza sindicatelor, să cunoască şi părerea specialiştilor în materie de la Academia de Ştiinţe a Mol­dovei.

„Dacă ei vor să afle şi părerea celor de la AŞM, noi nu suntem îm­potrivă. Ne întrebăm doar de ce abia acum şi nu înainte de a face acel pas de modificare a legii, care a privat minerii de dreptul la pensie în condiţii preferențiale. Ne interesează şi de ce nu sunt îndeplini­te mai rapid formalităţile pentru efectuarea acestor măsurători sau chiar să fie făcute în paralel cu cele ale sindicatelor”, a subliniat Victor Talmaci. Drept urmare a discuţiilor privind condiţiile de pensionare a minerilor, urmează ca în timpul apropiat să fie constituit un grup tehnic din care vor face parte specialişti de la Ministerul Muncii, de la mai multe întreprinderi, precum şi de la sindicate. Membrii acestui grup vor avea drept sarcină, între altele, întocmirea unor tabele cu numele tuturor persoanelor din diverse domenii ale economiei, care vor benefica de dreptul la pensie în condiţii avantajoase, a specificat preşedintele „Sindicons”.

În cazul în care factorii ministeriali nu vor întreprinde nimic în ve­derea antrenării specialiştilor de la AŞM la efectuarea măsurărilor in­strumentale din mine, acest lucru va fi solicitat de sindicalişti atunci când îşi va începe activitatea grupul tehnic.

Cât despre măsurările efectuate în mină cu aparatajul de care dis­pune CNSM, rezultatele acestora vor fi finalizate în aproximativ o săp­tămână. Ulterior, ele vor fi prezentate grupului tehnic.

În ţara noastră sunt în prezent aproximativ 2000 de mineri.

Aparatajul pentru măsurări instrumentale a fost achiziționat de CNSM cu sprijinul financiar al CNV Internationaal (Olanda). De ase­menea, a fost elaborat şi editat un ghid pentru evaluarea riscurilor profesionale la locul de muncă şi au fost organizate trei seminare regionale pentru instruirea în aceeaşi materie a responsabililor de se­curitatea și sănătatea în muncă de la întreprinderi.

Printre întreprinderile la care au fost deja efectuate măsurările instrumentale se numără: SA „Elevator Kelley Grains” din oraşul Căușeni, SA „Moldagrotehnica” din Bălți, precum şi SA ,,Cahul Pan” şi SA ,,Tricon” din oraşul Cahul.

Aparatajul pentru măsu­rări instrumentale al CNSM va permite să fie obţinute date obiective privind gradul de nocivitate de la locurile de muncă ale salariaţilor, membri de sindicat.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand