Luna mai a dat startul activităților din centrele de odihnă și agrement din Vadul lui Vodă. Sindica-tul „Demnitate”, organizație membră a Federației Sindicale „Sindlex”, a dat întâlnire, la Casele de Odihnă și Recuperare „Perlele Nistrului”, la peste 200 de lideri de sindicat din R. Moldova.
Forumul sindical „Marea familie sindical-polițienească”, dedicat zilei de 15 mai, când ce marchează Ziua Internațională a Familiei, a avut drept scop consolidarea capacităților sindicale prin diversitatea de activități, accentul principal punându-se pe Omul muncii.
Întrunirea respectivă a fost segmentată în patru secțiuni ce țin de activitatea sindicală.
Întâlnirea cu partenerii sociali a avut loc în incinta Teatrului de Vară, la aceasta a participat și șeful IGP al MAI, chestorul Viorel Cernăuțeanu. În discursul său, acesta a menționat importanța parteneriatului social în organele afacerilor interne, rolul sindicatului în promovarea drepturilor și garanțiilor sociale pentru funcționarii publici cu statut special, precum și necesitatea dialogului social la toate nivelurile de conducere și impactul benefic asupra colectivelor de muncă.
Igor Zubcu, președintele CNSM, prezent la această ședință, a menționat că în activitatea sindicală este nevoie de con-secvență și de impulsionarea acțiunilor pentru menținerea drepturilor și a garan-țiilor sociale la nivelul organizațiilor sindicale primare, care constituie un nucleu de consolidare a sindicatelor.
Sportul fortifică rezistența fizică și călește moralul
Reuniunea sindicală a avut și oaspeți din Turcia, și anume conducerea Federației Internaționale Eurasiatice a Metalurgiștilor, în persoana secretarului general, Murat Salar, și a secretarului general adjunct, Turajon Raupov, organizație internațională al cărei membru a devenit recent sindi-catul „Demnitate” și care oferă servicii de instruire sindicală.
Gazda evenimentului, Angela Otean, președinta sindicatului „Demnitate”, a mul-țumit tuturor pentru contribuția personală în consolidarea parteneriatului social și a menționat deschiderea totală a sindicatului în promovarea inițiativelor legislative în domeniul protecției sociale, salarizării și îmbunătățirii condițiilor de muncă a angajaților cu statut special și funcționa-rilor publici din Poliție. „Crearea unei platforme comune de discuții poate oferi oportunități legale de redresare a situației pe plan social-economic”, a punctat ea.
Minifotbal, volei feminin și masculin, tenis de masă și dartsul au fost probele sportive la care au concurat cele patru echipe mixte, constituite pe criteriu geografic. Echipele Nord, Sud, Centru și mun. Chișinău s-au duelat pe terenul de sport pentru a duce cu ele cupele victoriei, dar și sentimentul coeziunii. Fiecare echipă a obținut un loc de frunte la una din probele sportive la care au concurat. Consolidarea echipelor formate din membri de sindicat care nu s-au cunoscut până acum, dar care au jucat uniți, e și dovada că sindicaliștii se pot mobiliza. Pe locul I la minifotbal s-a clasat echipa municipiului Chișinău, cupa I la volei (bărbați) și volei (femei) a revenit echipei zonei de Sud. La tenis de masă, victorioasă a ieșit echipa din Chișinău. La darts, a învins echipa zonei de Nord. Cei mai buni dintre ei vor participa la Spartachiada CNSM din toamna acestui an.
Concursul culinar a demonstrat abilitățile de pregătire a bucatelor în sânul naturii, în condiții de foc deschis.
Tematica concursului, meniuri
„Cina haiducului”, „Ospățul vânătorului”, „La stână” și „Din stepa Bugeacului venim” au fost tematicile concursurilor desfășurate, în care bucatele au fost coapte, fierte sau prăjite cu mult bun simț și cu bună dispoziție, iar vinul a fost stropul fără de care o bucată de carne nu se prepară.
În afara concursului, ciorba de pește a dat totul peste cap și a servit drept remediu natural pentru întremarea sănătății și a sistemului digestiv.
Participanții la concurs au fost apreciați cu note maxime, iar finalul concursului a surprins prin aprecierile date de juriu echipelor participante, la egalitate, fapt ce a încurcat socotelile cu premierea. Toate cele patru echipe au fost catalogate ca învingătoare, cu punctaj egal și atribuirea tuturor locul I.
Polițista Etalon
Nouă tinere polițiste au concurat manifestând un nivel avansat de inteligență, carismă, bun gust și pregătire profesională.
Ochiul spectatorului a fost bucurat de o prestație de zile mari, iar colegii din sală au fost mândri de cele care i-au reprezentat pe scenă.
Cântece, dansuri, poeme despre femei, monologuri ce au scos la iveală sufletul, caracterul celei care se confesa, au fost bijuteria concursului pe tema de acasă, la care fiecare concurentă a chibzuit profund și și-a manifestat talentul.
Ia, care face parte din patrimoniul mondial, a fost purtată de toate concurentele la finalul concursului. Hora tinereții în port național a demonstrat încă o dată că roata vremii ne întoarce la strămoșii noștri, pe tărâmul tradițiilor.
Astfel de activități îi recreează pe angajații unui domeniu care în ultimii trei ani fac față cu brio provocărilor și crizelor regionale, îi consolidează, îi solidarizează.