
Foto: Ghenadie ZLATIN
Fenomenul mansardelor a început cam prin anul 2000, când autorităţile municipale au văzut în construcţia acestora o posibilitate de a repara acoperişurile şi scările blocurilor construite la sfărşitul secolului trecut. Companiile de construcţii au profitat de această oportunitate, dublându-şi profiturile graţie costurilor mici de investiţie. Însă, cumpărătorii nu sunt mereu mulţumiţi de procurarea acestui tip de locuinţe.
Conform legii, o companie poate obţine autorizaţia de construcţie a mansardelor dacă 2/3 din locatarii ultimului etaj sunt de acord cu acest lucru, însă lucrările încep abia atunci când toţi locatarii acceptă proiectul. Pentru a câştiga terasa blocului pe care se construiesc mansardele, firmele propun asociaţiilor de locatari să izoleze termic blocul, sa repare scările şi să execute revizii capitale la instalaţiile interioare. Cu toate acestea, sunt frecvente cazurile când oamenii care au investit într-o mansardă sunt nemulţumiţi. O parte din beneficiarii de mansarde se plâng pe calitatea proastă a apartamentelor construite, iar alţii – pe lucrările efectuate în scara blocului.
Companiilei responsabile strică imaginea
Experţii imobiliari spun că atunci când doritorii de a achiziţiona un apartament optează pentru mansardă, trebuie să fie atenţi, în special, la tipul materiei utilizate la construcţie, cel mai indicat este să consulte specialişti în domeniu, să solicite cartea tehnică a construcţiei şi să verifice dacă firma respectivă are autorizaţie şi dacă este respectat proiectul avizat.
„Dacă, pe de o parte, există această latură legală care nu este respectată, pe de altă parte, există probleme în ceea ce priveşte calitatea construcţiei, cum ar fi sistemele de prindere sau soluţii structurale neadecvate”, a precizat expertul imobiliar, Nicolae Ostafeiciuc. Deşi au fost situaţii în care au fost luate decizii de sistare a lucrărilor, firmele de construcţii nu au respectat acest lucru. „Problema apare când omul plăteşte, iar locuinţa sa nu este legală şi se poate ajunge până şi la demolarea construcţiei dacă nu sunt avizele necesare”, spun inspectorii în construcţii. Ei susţin că au fost descoperite cazuri în care actul cu acordul proprietarilor fusese falsificat. Potrivit legii, pentru mansardarea blocurilor, este nevoie de acordul în scris al tuturor locatarilor, acord ce trebuie autentificat la un notar pentru fiecare locatar în parte. Costurile de autentificare notarială le suportă compania de construcţii. De cealaltă parte, constructorii însă susţin că din afacearea cu mansarde au de câştigat toţi, iar inspectorii în construcţie fac exces de zel.
![]() |
Avantajul mansardelor este metrajul mic, în rest preţul nu diferă de cel al apartamentelor noi |
„Noi oferim garanţie pentru lucrările noastre. Cum poate spune cineva că nu sunt în regulă? Mai ales că dacă admitem probleme, pierdem clienţii. Fireşte, există companii care nu sunt responsabile cu clienţii lor şi aceste cazuri afectează imaginea tuturor celor care au făcut o afacere din construcţia mansardelor”, susţine directorul unei firme de construcţii din Chişinău.
În discuţii private, patronii firmelor recunosc că afacerea cu mansardele este una destul de profitabilă, fiindcă implică costuri mici de investiţii sau exclud cheltuieli suplimentare, cum ar fi procurarea lotului pentru construcţie. „Pare o afacere foarte rentabilă. Practic, constructorii nu fac altceva decât să speculeze pe dorinţa oamenilor pentru „mult, ieftin şi bun””, consideră Ostafeiciuc.
Potrivit experţilor imobiliari, preţul unui metru pătrat la mansarde nu este mai mic decât cel al apartamentelor date în folosinţă de blocurile noi. Diferenţa însă o face metrajul mic al mansardelor, avantaj care este folosit din plin de companiile de construcţie. Mansardele sunt construite după modelul apartamentelor din seria 143 care au o suprafaţă de 40 metri pătraţi. Preţul acestora este similar cu al unui apartament la etaj, din cauza construcţiei care se face la etajul cinci fără a fi scoşi oamenii din apartamente.
Pe piaţa imobiliară, apartamentele la mansarde sunt vândute la 500-700 euro pe metru pătrat, în funcţie de zona unde sunt amplasate, dar sunt şi promoţii în ajunul sărbătorilor la preţul de 450 euro pe metru pătrat. Astfel, o mansardă cu o cameră costă aproximativ 18-20 mii de euro, iar cea cu două camere poate ajunge la 25-30 mii de euro.
Deşi unii experţi afirmă că populaţia este reticentă în procurarea mansardelor şi că acest proiect nu va mai fi atractiv în viitorul apropiat, Victor Sakal-kin, directorul companiei Acv-construct susţine că „Pe moment, mansardele sunt la mare căutare. Metrul pătrat cu ca-re vindem aceste apartamente este de 650 de euro şi sunt so-licitate. Adevărul este că am inclus în preţ laminatul, tapetele, centrala termică şi uşa de la intrare”.
Se construieşte mai mult pe clădiri vechi
„De obicei, mansardele sunt construite pe acoperişurile căminelor sau a blocurilor construite în anii 70-80 ai secolului trecut, a căror rezistenţă este slabă şi ele nu sunt cele mai indicate imobile în acest scop, chiar dacă agenţii economici se angajează să repare scările, acoperişul sau alte componente ale imobilului”, spune Anton Barbălat, şeful Direcţiei organizare în cadrul Inspecţiei de Stat în Construcţie.
Dezvoltatorii spun că înainte de începerea construcţiei mansardei, trebuie hotărât dacă locuinţa va avea un pod utilizat sau doar unul de depozitare, deoarece structura de rezistenţă şi înălţimea acestuia pot varia în funcţie de calcule. Pentru o mansardă e nevoie ca înălţimea să fie de un minim utilizabil de 180 cm, iar în zonele în care şarpanta coboară, înălţimea este de 60-70 cm şi poate fi folosit ca spaţiu de depozitare. În ceea ce priveşte rezistenţa blocurilor, în mod normal, proiectele companiilor de construcţii şi durabilitatea imobilelor sunt expertizate de către specialiştii de la Inspecţia de Stat în Construcţie.
Potrivit acestora, de cele mai multe ori, cei care construiesc mansardele demontează părţi din obiect care nu au fost incluse în proiectul construcţiei. „Mai este şi problema regulamentului de aprobare a construcţiilor în care trebuie incluse obligaţiile agentului economic şi blocurile pe care este posibilă construcţia mansardelor”, punctează Bar-bălat.
Sunt şi clienţi mulţumiţi
Cazurile în care aşteptările clienţilor corespund cu promisiunile firmelor, se pare, că nu sunt atât de frecvente. Cel mai des, calitatea proastă şi timpul de aştepatare a constrcţiei finisate sunt motivele invocate de noii locatari.
Tatiana Ciobanu şi soţul ei s-au mutat într-un apartament la mansardă în toamna anului trecut. „Ne-am grăbit să investim în mansardă banii pe care i-am împrumutat de la rude şi cunoscuţi. După ce firma de construcţie a tot amânat darea în exploatare a locuinţelor, ne-am văzut în apartamentul procurat. Iarna a fost frig, deoarece nu s-a făcut bine izolarea termică. Iar pe timp de ploaie am avut surpriza să ne picure apa în cap”, spune femeia. Ea este de părerea că compania a avut scopul să obţină profit fără să ofere calitate în schimb.
Totuşi, sunt şi firme care şi-au onorat angajamentele. Clienţii acestora au atras la rândul lor alţi cumpărători sau se programează să-şi mai cumpere încă astfel de locuinţe.
„Deja de doi ani trăim la mansardă şi suntem foarte mulţumiţi. Avem scară individuală cu acces direct la etajul şase, iar preţul apartamentului a fost atractiv. Iarna, ne-a fost cald şi bine! Ne gândim să mai cumpărăm un apartament, tot la mansardă, dar deja cu două camere”, spune Ştefan Rusu, proprietar de man-sardă.
Până la urmă, calitatea apartamentelor la mansardă depinde de fiecare companie în parte, de scopul pe care şi-l propune şi imaginea pe care şi-o doreşte.